Raad van State: Werelderfgoed Centrum kan doorgaan

HET HOGELAND – De Raad van State heeft vanochtend besloten dat de wijziging van het bestemmingsplan “Lauwersoog – Waddenkwartier” in stand blijft. Hiermee is de weg vrij voor de bouw van het Werelderfgoed Centrum. Wethouder Mariette de Visser in een eerste reactie: “Ik ben hier harstikke blij mee.”

De wijziging van het bestemmingsplan is nodig om het WEC mogelijk te maken. Het WEC is een centrum voor educatie, onderzoek en toerisme rond het thema Waddenzee met het Zeehondencentrum Pieterburen als harde kern.

Het bestuurscollege verwierp de meeste bezwaren van de Waddenvereniging en andere klagers. Wel was de Raad van State van oordeel dat de hoogte van de bebouwing aan banden moet worden gelegd. De bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 16,5 meter. De bouwhoogte van de “overige bouwwerken, geen gebouwen en geen overkappingen zijnde, anders dan rechtstreeks ten behoeve van de geleiding, beveiliging en regeling van het verkeer, zal ten hoogste 3 m bedragen, gemeten vanaf de pontons.”

De raad van de gemeente Het Hogeland krijgt de opdracht om binnen vier weken na deze uitspraak ervoor zorg te dragen dat deze beperkingen worden verwerkt in het vastgestelde plan.

“Dit is de afronding van een heel mooi project waar jaren aan gewerkt is. De gemeente moet de aanwijzingen voor de bouwhoogte aanpassen. Er is super mooi ontwerp voor het gebouw waarin de betekenis van de Waddenzee als werelderfgoed tot uitdrukking komt,” zegt wethouder De Visser. “Het is wel een van de hoogtepunten van m’n wethouderschap.”/BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.