Ranomi Kromowidjojo stopt er mee: “Eigenlijk denk ik, het is goed zo”

SAUWERD – De kogel is door de kerk: De uit Sauwerd afkomstige Ranomi Kromowidjojo beëindigt met onmiddellijke ingang haar imposante loopbaan als zwemster. De drievoudig olympisch kampioene, die de buitenwacht lang in het ongewisse liet over haar toekomstplannen, gaat zich richten op een maatschappelijke carrière, zo meldt de NOS.

De 31-jarige ‘Kromo’ is een van de succesvolste zwemsters van Nederland. Op haar erelijst prijken in totaal 17 wereld- en 24 Europese titels. In het olympische 50-meterbad werd ze drie keer wereldkampioene. Op Europees niveau pakte ze zes gouden medailles op de langebaan.

“Het is niet zo dat ik het niet meer leuk vind of dat mijn lichaam klaar is”, vertelt Kromowidjojo over haar besluit. “Maar, ik ben 31 jaar en ik heb al zoveel bereikt. Wat wil ik nog bereiken? Natuurlijk, ik kan altijd nog harder of beter zwemmen, maar eigenlijk denk ik: het is goed zo.”

In de winter van 2005 maakte Kromowidjojo als 15-jarig talent haar internationale debuut op de EK kortebaan in Triëst en had ze meteen ook een aandeel in de titel die werd binnengesleept op de 4×50 meter vrije slag. In totaal zou ze in zestien jaar tijd op dertig internationale titeltoernooien aan de start verschijnen.

“Als klein meisje was ik best wel verlegen”, aldus Kromowidjojo. “Zwemmen leerde me assertiever worden. Voor jezelf opkomen en borst vooruit, kin omhoog. Ik durfde meer te genieten en ik heb ook geleerd mijn grenzen aan te geven. Als topsporter moet je ook leren om ‘nee’ te zeggen en keuzes te maken.”

Haar laatste internationale toernooi, de WK kortebaan in Abu Dhabi, leverde Kromowidjojo zes medailles op, waaronder een gouden op de 50 meter vlinderslag en op de slotdag een zilveren op de 50 meter vrije slag, in naar nu blijkt haar laatste race in het wedstrijdbad.

En nu? Kromowidjojo gaat zich richten op een maatschappelijke carrière. “Ik wil graag mensen helpen en mensen inspireren in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik zie mezelf niet aan het zwembad s taan als zwemcoach, maar ik zou graag mensen willen coachen om beter te worden. Hoe ga je om met tegenslag, met ups en downs, met vervelende mensen, met het leven? Ik heb de afgelopen jaren zo veel meegemaakt, mezelf aangeleerd en opgeschreven. Ik heb een heel boekwerk.” Zo zegt ze in een interview met de NOS./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !