Aantal nieuwbouwwoningen in Het Hogeland stijgt 0,7 procent

HET HOGELAND – In 2021 groeide het aantal nieuwbouw woningen in de gemeente Het Hogeland  met 0,7 procent. Dat komt neer op 169 huizen die aan de voorraad woningen werden toegevoegd. In de Eemsdelta waren er dat 432 (1,8 procent). In de stad Groningen groeide het aantal nieuwe huizen met 0,9 procent, of 1127 stuks. In heel Nederland werden vorig jaar bijna 69 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er minder dan in 2019 en 2020, maar meer dan in de jaren 2012-2018. Daarmee groeide de woningvoorraad met 0,9 procent tot ruim 8 miljoen woningen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen.

Tussen 2000 en 2009 groeide de woningvoorraad volgens de berekeningen van het Centraal Bureau voor de statistiek CBS door nieuwbouw jaarlijks doorgaans met ruim 1 procent, gemiddeld zo’n 76 duizend woningen per jaar. Op het dieptepunt in 2014 was dat percentage gedaald tot 0,6 (45 duizend nieuwbouwwoningen). In de vijf jaren daarna groeide het aantal nieuwbouwwoningen tot ruim 70 duizend in 2019. In 2020 en 2021 werden er iets minder woningen opgeleverd.

Nederland telde op 1 januari 2022 ruim 8,0 miljoen woningen. Dat zijn er ruim 77 duizend meer dan een jaar eerder. In juni 2021 werd de 8 miljoenste woning aan de voorraad toegevoegd. Door nieuwbouw groeide de woningvoorraad vorig jaar met bijna 69 duizend woningen. Behalve door nieuwbouw verandert de woningvoorraad ook door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. In 2020 werden door transformatie van gebouwen 10 duizend woningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd, ruim 13 duizend. Noord-Holland volgt met bijna 13 duizend woningen. De woningvoorraad groeide door nieuwbouw relatief het sterkst in Flevoland, namelijk met 1,7 procent. Ook in Utrecht, Noord-Brabant en Noord-Holland lag de groei boven het landelijk gemiddelde van 0,9 procent. In Fryslân en Zeeland werden naar verhouding veel minder nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad. Eerder deze maand werd ook al bekend dat van de twaalf provincies de bevolking in 2021 het sterkst groeide in Flevoland, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.