Duurzame wind- en waterbestendige spandoeken om burgers op verkiezingen te attenderen

ONDERDENDAM – Het gaf even wat verkeershinder in Onderdendam, de vertegenwoordigers van de politieke partijen die een enorm spandoek onthulden. Op het spandoek zijn de posters van alle partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezing op 14, 15 en 16 maart aangebracht. Het is het begin van de gemeentelijke campagne om de komende verkiezing van de gemeenteraad onder de aandacht te brengen.

Ze waren er allemaal voor het fotomoment. Van links naar rechts: Rolf van Bruggen (HLC), Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen), Jarko Ter Veen (tweede man van LC), Nannet Gijzen (ChristenUnie nummer 2), Kristel Rutgers (CDA), Stefan van Keijzerswaard (VVD), Mariette de Visser (PvdA) en Arjan Nolens (GroenLinks). Er is nog een kleinigheid. De volgorde van de lijsten moet nog definitief worden vastgesteld. Voor de zittende partijen is dat niet zo’n probleem. Die krijgen een nummer toegewezen naar het aantal zetels dat ze nu bezetten in de gemeenteraad. Vandaar dat GemeenteBelangen met 8 zetels op nummer 1 staat en de VVD met 2 zetels op nummer zes. Hogeland Lokaal Centraal en Lokaal Sociaal zijn formeel nieuwe partijen en die moeten nog loten voor wie nummer 7 en nummer 8 krijgt. Op vrijdag 4 februari beslist het centraal stembureau – met de burgemeester als voorzitter – over de geldigheid van de ingediende kandidatenlijsten en de lijstnummering.

Het gemeentelijke publicatiespandoek in Onderdendam is het eerste van de 25 en is de aftrap van de gemeentelijke campagne ‘Het Hogeland kiest’ om “de inwoners te attenderen op de gemeenteraadsverkiezingen in maart”. Doel van de campagne is dat de inwoner weet dat er iets te kiezen valt en wat er te kiezen valt. Burgemeester Henk Jan Bolding: “Het is natuurlijk aan de politieke partijen om campagne te voeren. De gemeente, en dan vooral de griffie, heeft hierin slechts een coördinerende rol.”

De spandoeken vervangen de grote verkiezingsborden. Het Hogeland heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo zijn de spandoeken gemaakt van honderd procent gerecycled materiaal en zijn ze wind- en waterbestendig. Bolding: “Na de verkiezingen worden de spandoeken verwijderd en kunnen ze worden hergebruikt. We roepen onze inwoners op ideeën aan te dragen voor het hergebruik van de doeken.” Bovendien worden de 25 frames na afloop opgeslagen en ingezet voor volgende verkiezingen. Of het nu gaat om de verkiezingen van de gemeenteraads, het waterschap of Tweede Kamer, de frames kunnen tientallen jaren worden gebruikt./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !