Belastingaanslagen gemeente: “Gemiddeld hetzelfde bedrag als vorig jaar”

HET HOGELAND – Hogelandsters ontvangen dezer dagen de envelop met de gemeentelijke belastingaanslag voor 2022. Gemiddeld genomen betalen ze ongeveer hetzelfde bedrag als vorig jaar, zo zegt het gemeentebestuur. De gemeenteraad besloot in november vorig jaar de tarieven alleen met een percentage rond de inflatie te verhogen. De inwoners betalen daarnaast minder rioolrecht. In vergelijking met andere Groninger gemeenten is de belastingdruk in Het Hogeland gematigd.

Met ingang van dit jaar wordt de WOZ-waarde van woningen op een andere manier bepaald. Eerder was de bruto-inhoud van een woning de leidraad. Nu wordt de WOZ-waarde bepaald aan de hand van de zogenaamde ‘gebruiksoppervlakte’. Die oppervlakte wordt ook gehanteerd door bijvoorbeeld makelaars. Met de verandering ontstaat een landelijke meetmethode. Ook kunnen eigenaren nu eenvoudiger de gegevens controleren.

De gemeente ontraadt nadrukkelijk in zee te gaan met bureaus die ‘gratis’ bezwaar tegen de WOZ-waarde maken. Dat kost de gemeente 800 euro per geval. Als er in beroep wordt gegaan, lopen de kosten op tot rond de 2.000 euro. Vorig jaar betaalde Het Hogeland in totaal 50.000 euro aan zulke bureaus. Die kosten berekent de gemeente door in de OZB-tarieven. De praktijk wijst uit dat inwoners die bezwaar hebben tegen de WOZ-waarde na overleg met de gemeente vaak tot een vergelijk komen. Daarnaast biedt de gemeente inwoners aan om het bezwaar gezamenlijk te formuleren.

In een onlangs verschenen perspublicatie werd gesteld dat de belastingen in Het Hogeland dit jaar met ruim elf procent stijgen. De publicatie was gebaseerd op oude cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS. Feitelijk is er in Het Hogeland in doorsnee sprake van hetzelfde belastingniveau als vorig jaar, aldus de gemeente./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !