Aardbeving bij Zeerijp

ZEERIJP – Bij Zeerijp heeft zondagmiddag een aardbeving met een kracht van 2.1 op de schaal van Richter plaatsgevonden. Voor het eerst sinds de aardbeving 3.2 in november vorig jaar bij Garrelsweer, is er helaas weer een relatief zware beving in Groningen.

Drukvereffening in het gasveld zorgt ervoor dat het blijft beven, zo meldt het Staatstoezicht op de Mijnen. De druk rondom de clusters in Loppersum is relatief hoog, ook al is de gaswinning daar al gestopt. In het zuiden, waar nog gas gewonnen wordt, is de druk lager. Deze druk is zich nu aan het vereffenen.

Het aardgas stroomt van plekken met een hoge druk naar plekken met een lage druk. Ook dit proces veroorzaakt spanningen op breuken in de diepe ondergrond, die tot bevingen kunnen leiden zoals gisteren bij Zeerijp.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.