Samenwerking met Duitsland voor bouw LNG-terminal in Brunsbüttel

BRUNSBUETTEL (D) – Op vrijdag 4 maart 2022 hebben Gasunie (100% staatsdeelneming), de Kreditanstalt für Wiederaufbau (namens de Duitse Bondsregering), en RWE een Memorandum of Understanding ondertekend voor de gezamenlijke bouw van een terminal voor de invoer van vloeibaar aardgas (LNG) op de locatie Brunsbüttel, aan de monding van de Elbe in Duitsland. Op 27 februari 2022 heeft bondskanselier Olaf Scholz de bouw aangekondigd van twee lng-terminals, deze en bij Wilhelmshaven, als reactie op de Russische invasie van Oekraïne in 2022 om zo minder afhankelijk te worden van Russisch aardgas.

Met een jaarlijkse capaciteit van 8 miljard m³ creëert de terminal de mogelijkheid om aardgas op de Duitse markt te brengen uit regio’s die niet bereikbaar zijn met gasleidingen. De terminal versterkt het bestaande Europese LNG-landschap. Het levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de leveringszekerheid en maakt Noordwest-Europa onafhankelijker van aardgasimport via pijpleidingen.Op termijn is het de bedoeling om de terminal om te bouwen zodat er groene waterstof derivaten zoals ammoniak geïmporteerd kunnen worden.

“We moeten de afhankelijkheid van Russisch gas reduceren”

Minister Kaag van Financiën: „Staatsdeelneming via de Gasunie levert met de bouw van de LNG-terminal in Brunsbüttel een belangrijke bijdrage aan het veiligstellen van de Europese leveringszekerheid van gas. Een goede stap in het afbouwen van de afhankelijkheid van import van gas uit Rusland.” Minister Habeck van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat: „Met de LNG-terminal in Brunsbüttel spelen we in op de laatste geopolitieke ontwikkelingen. We moeten de afhankelijkheid van Russisch gas reduceren. LNG-terminals helpen om de verzorgingszekerheid in Duitsland en Europa te verhogen. Tegelijkertijd bereiden we ons voor op de toekomst door de terminals zo te ontwerpen dat op een later moment groene waterstof of waterstofderivaten (zoals ammoniak) geïmporteerd kunnen worden.”

Op drie kilometer ten oosten van de plaats, aan de oevers van de Elbe, ligt de kerncentrale Brunsbüttel. De centrale is in eigendom van de energiemaatschappijen Vattenfall en E.ON. De laatste heeft een minderheidsbelang van 33%. De centrale heeft een opgesteld vermogen van 806 MW en de eerste elektriciteit werd in februari 1977 geproduceerd. In 2007 werd de centrale stilgelegd vanwege technische problemen. Op 30 juni 2011 nam de Duitse regering het besluit om alle 17 kerncentrales in het land uiterlijk in 2022 te sluiten. Als een gevolg van dit besluit mag de Brunsbüttel kerncentrale niet meer opstarten en is daarmee in feite definitief buitengebruik gesteld.

De Brunsbüttel LNG-terminal is een plan voor de bouw en exploitatie van de terminal voor vloeibaar aardgas (lng). Het is een initiatief van de Nederlandse bedrijven Gasunie en Vopak en het Duitse bedrijf Oiltanking. Er komen twee aanlegplaatsen, twee opslagtanks en een hervergassingsinstallatie en voor de afvoer wordt de terminal aangesloten op het Duitse aardgasnet. De terminal heeft een lange geschiedenis en door de oppositie van milieubewegingen en buurtbewoners is de bouw jarenlang tegengehouden. Op 27 februari 2022 heeft bondskanselier Olaf Scholz de bouw aangekondigd van twee lng-terminals, deze en bij Wilhelmshaven, als reactie op de Russische invasie van Oekraïne in 2022 om zo minder afhankelijk te worden van Russisch aardgas./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.