PvdA wil aanpak huisjesmelkers in Uithuizen

UITHUIZEN – De PvdA wil dat het gemeentebestuur ingrijpt in illegale huurpraktijken in Uithuizen. Volgens raadslid Mädi Cleerdin zijn de laatste jaren vier huizen aan de Ripperdadrift opgekocht door huisjesmelkers die deze woning verhuren aan meerdere personen.

Sinds 1 januari 2020 zijn er nieuwe regels voor woningdelen; er is altijd een vergunning vereist als een woning door meer dan 2 personen wordt bewoond als deze geen huishouden vormen en als er geen sprake is van inwoning. Daarnaast is het wetsvoorstel aanpak huisjesmelkers klaar. Deze wet maakt mogelijk dat gemeenten regels kunnen opstellen voor goed verhuurderschap en een vergunningsplicht kunnen invoeren, zo stelt Cleerdin.

“Onze fractie heeft signalen ontvangen dat meerdere personen (6) in onderverhuurde huizen wonen, waarbij men zich afvraagt of de veiligheid van de huurders gewaarborgd is. Daarnaast zijn er door deze woonsituatie andere problemen ontstaan die voor overlast zorgen. Het aantal parkeerplaatsen is onvoldoende. Auto’s worden her en der geparkeerd rondom het pleintje, soms voor de uitrit van bewoners, waardoor ongewenste onveilige situaties ontstaan. Afval wordt gedumpt in containers van omwonenden of in zakken naast de container gezet,” zo stelt zij.

Cleerdin wijst erop dat er stelselmatig signalen over het dumpen van afval en parkeeroverlast zijn afgeven aan de gemeente: “De gemeente weet al langer dat deze problemen spelen. Het inzetten van een afvalcoach heeft tot nu toe niet geleid tot vermindering van de afvaloverlast. Onze fractie van de PvdA vindt deze situatie ongewenst.”

De PvdA wil van het gemeentebestuur weten of het regels heeft opgesteld voor goed verhuurderschap? Als dat niet zo is, wil de PvdA dat dit gaat gebeuren:  “Ook willen we van het college weten of er in de situatie aan de Ripperdadrift aan de wettelijke eisen wordt voldaan van het maximaal aantal toegestane bewoners.”

De omwonenden hebben regelmatig parkeeroverlast en het dumpen van afval bij de gemeente gemeld. De problemen spelen al een lange periode. “Waarom bleef het stil vanuit de gemeente en zijn gemelde problemen nog niet opgelost?” zo vraagt Cleerdin aan B en W./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.