Een klein konvooi, op weg naar de Oekraïne

ULRUM – En weg zijn ze, de twee busjes met aanhangers, vanaf de loods in Grijpskerk op weg naar de Oekraïne, z’n 1600 kilometer, door Duitsland en Polen. Het is één van de vele initiatieven om de bevolking van het zwaar geteisterde land met humanitaire hulp bij te staan.

Sanne Smit en Wouter van der Veen wonen in Ulrum. Ze hebben een bedrijf in de transportsector, logistics heet dat. En ze werken ook op Oekraïne, vervoer van vooral fietsen en auto’s. Vrienden daar, zakelijke relaties ook, deden een beroep op hun, help ons. En zo ging de bal aan het rollen. Inleverpunten in Baflo, in Warffum, Ulrum en Grijpskerk. In Grijpkerk stelde een vriend een loods beschikbaar voor de opslag.

Woensdagochtend om vijf voor acht vertrok het kleine konvooi, de aanhangers zijn wagens die normaal gebruikt worden om paarden te vervoeren. Het vertrek stond om zeven uur gepland, maar elk vertrek loopt altijd wel vertraging op. “De inzameling ging heel goed. We hebben een tweede tocht in voorbereiding,” zegt Sanne Smit: “We zijn er nog lang niet.” In de wagens zit houdbaar voedsel, babyluiers, maandverband en medische hulpmiddelen. “Eén bedrijf gaf 275 euro. Een ander kocht een partij luiers. Een verzorgingstehuis leverde een partij hulpmiddelen. En talloze particulieren hebben bijgedragen. En de kwaliteit van wat men brengt bij de inzamelpunten is goed,” aldus Sanne. “Hartverwarmend is dat je mensen om hulp vraagt en iedereen graag zijn steentje wil bijdragen. Zonder die hulp was dit niet gelukt.”

Het konvooi wordt in de Oekraïne afgeleverd bij vrienden die er voor zorgen dat ze op de goede plekken terecht komen. Sanne en Wouter hebben een huis tijdelijk leeg staan. Vanaf zondag komen daar drie vrouwen wonen, als eerste onderdak voor vluchtelingenopvang. “Wat drijft ons?” vraagt Sanne zich hardop af: “De zorg om de medemens in nood….”/BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.