Uitreiking predikaat Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten aan Domies Toen

PIETERBUREN – Het jaar 2022 is een heugelijk jaar voor Domies Toen, het bestaat 60 jaar. Dit werd op vrijdag 18 maart gevierd met de uitreiking van het predikaat Collectiehouder Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten.

De collectie Wilde planten en Stinzenplanten staat altijd centraal in Domies Toen. Met deze collectie behaalde Domies Toen de erkenning Botanische Tuin en de museumregistratie. Daar bleef het niet bij: Heilien Tonckens, stinzenplanten-deskundige en drijvende kracht achter de stinzenplantenmonitor, zou op 18 maart het predikaat “Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten” aan het bestuur van Domies Toen overhandigen maar was door familieomstandigheden verhinderd. Het werd opgelost door het predikaat per koerier in Domies Toen te bezorgen. Annette Broekhuizen, voorzitter, en Jan Jaap Boehlé, tuinbeheerder ontvingen  dit predikaat. ‘Net als het lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen is dit een kwaliteitscriterium waar we samen trots op mogen zijn’ zei Jan Willem Zwart, secretaris. Hij beloofde zuinig op de collectie te zijn en stopte het predikaat in de collectezak en overhandigde die aan de tuinbeheerder met de opmerking dat hij er zeker van was die er goed op zou passen.

Domies Toen is de enige tuin in het noorden dat dit predikaat heeft.

Er volgde een toost op de jarige tuin waarbij de vernieuwde gids ‘Stinzenplanten ontdekken in Domies Toen’ werd gepresenteerd. Vervolgens overhandigde Jan Hink, voorzitter van de collega notoabelentoen ‘de Notoarestoen’ als cadeau voor 60 jaar Domies Toen een boomschijf van een met de storm omgewaaide Thuja Plicata, de Red Cedar.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.