Achtergrond – De fase van koffie drinken is aangebroken

Woensdagmorgen is het voor wethouder Eltjo Dijkhuis de gehele dag koffie drinken, met al de andere partijen om af te tasten, te verkennen, te sonderen of hoe men het ook noemen wil, hoe het nieuwe korps van wethouders er uit zal ziet. Maandagavond kwamen de lijsttrekkers in het dorpshuis in Sauwerd bij elkaar om de uitslag van de verkiezingen te bespreken. Het initiatief ligt natuurlijk bij de grootste partij GemeenteBelangen – 8 van de 29 zetels – en Dijkhuis als lijstrekker mag de eerste stap maken.

Dijkhuis liet zich niet in de kaarten kijken, dat gebeurt op dergelijke bijeenkomsten zelden. “We gaan niet zozeer kijken naar de partijstandpunten, want die komen nagenoeg overeen met elkaar. We willen vooral weten wie betrouwbaar is, wat partijdoelen zijn en met wie we goed mee kunnen besturen.” In een toelichting zegt hij: “Het gaat om de klik die je met elkaar hebt. Dat gaat over personen. Kun je in moeilijke tijden op elkaar aan? Het gaat over respect en wat heb je aan iemand? Kun je snel schakelen, kun je samenwerken?” zo somt hij de kenmerken van een wethouder op. “We zien dat een nieuwe partij zoals Hogeland Lokaal Sociaal tien procent van de stemmen heeft gehaald. De partijen die groot geworden zijn waren niet vertegenwoordigd in de raad en daar moeten we lessen uit trekken en iets mee doen,” zegt hij: “Wij willen rekening houden met de stem van de kiezer en dat signaal serieus nemen en gaan dus ook met hen in gesprek.”

Het blijft de vraag hoe GemeenteBelangen het verlies van het CDA van zes naar vier zetels opvat, terwijl de ChristenUnie en de PvdA op vier zetels bleven staan. Is GroenLinks een factor? Lastiger wordt het met Hogeland Lokaal Centraal dat drie zetels behaalde. Deze partij verkeert in een situatie waarin het nog steeds niet duidelijk is wie er nu eigenlijk in de gemeenteraad gaan nu Anouck Schutter bekend heeft gemaakt haar zetel met voorkeursstemmen niet te aanvaarden. Hogeland Lokaal Sociaal (2 zetels) en de VVD (van 2 naar 1), die tijdens de vorige raadsperiode in de oppositie zaten, gaven aan dat ze hopen op een betere samenwerking met de gehele raad. Met name de VVD gaf aan te voelen dat er soms niet goed naar hen geluisterd werd, bijvoorbeeld als het ging om meer informatie en betere sturing op grote projecten.

Eerste conclusie van de bijeenkomst zou kunnen zijn dat GemeenteBelangen koerst op politieke stabiliteit. Daar is een royale meerderheid voor nodig, De oude coalitie van GB, CU, PvdA en CDA komt nu op 20 van de 29 zetels. Het komt op de kwaliteit van de poppetjes aan en dan is in ieder geval duidelijk dat Dijkhuis en De Visser (PvdA) een heel sterk curriculum vitae hebben, Rutgers (CDA) wat minder. En de ChristenUnie? Met als alternatief GroenLinks met drie zetels en een ervaren lijsttrekker. Dat levert een coalitie van 19 zetels op, genoeg als men over een solide college-programma beschikt./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.