Grootschalige militaire vliegoefeningen boven noordelijk Nederland

LAUWERSMEER – Het oefenterrein Marnewaard maakt ook dit jaar deel uit van de grote oefening Frisian Flag. Van maandag 28 maart tot en met vrijdag 8 april vindt op vliegbasis Leeuwarden deze internationale jachtvliegoefening Frisian Flag 2022 plaats. 

Verschillende internationale deelnemers beoefenen gedurende twee weken complexe missies in internationaal verband. Tweemaal per dag kiezen ongeveer 30 toestellen het luchtruim voor een trainingsmissie. De vliegbewegingen vinden van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur plaats. ’s Avonds en in het weekend wordt in principe niet gevlogen, tenzij er technische ondersteuning benodigd is voor buitenlandse deelnemers.

Tijdens Frisian Flag wordt gebruik gemaakt van het grote militaire oefengebied boven de Noordzee en Noord-Nederland. Hoewel er grotendeels boven zee geoefend wordt, is de oefening ook vanaf land goed waarneembaar. Een aantal militaire locaties in Noord-Nederland neemt actief deel aan de oefening. Het betreft NAVO-oefenterrein de Vliehors Range op Vlieland, Maritiem Vliegkamp De Kooy en militair oefenterrein de Marnewaard. Het gebied tussen De Kooy en oefenterrein de Marnewaard is ingesteld als tijdelijk laagvlieggebied voor helikopters en een transportvliegtuig. Het tijdelijke laagvlieggebied is niet bedoeld voor gevechtsvliegtuigen.

Internationale samenwerking bewijst zijn waarde tijdens missies in het verleden, zoals boven Kosovo, Afghanistan en Irak. Alle verschilden sterk qua dreigingsniveau en taakstelling voor de vliegers. Door middel van oefeningen als Frisian Flag worden vliegers voorbereid op dreigende situaties waarbij in internationaal verband wordt opgetreden, nu en in de toekomst. Ook tonen we hiermee onze sterke band met onze bondgenoten en solidariteit met bevriende lidstaten van de NAVO. De huidige situatie aan de Oostgrens van het NAVO-grondgebied maakt eens te meer duidelijk dat militairen ten alle tijden inzetgereed moeten zijn voor elke opdracht die de politiek hen geeft. Daarom blijven oefeningen als Frisian Flag noodzakelijk.

De naam Frisian Flag werd gekozen naar analogie van de verschillende vergelijkbare oefeningen die allen ‘Flag’ in hun naam dragen, zoals ‘Red Flag’ (Verenigde Staten) en ‘Maple Flag’ (Canada). ‘Red Flag’ verwijst naar de rode vlag die bij een oefenterrein wordt gehesen als daar een willekeurig krijgsmachtonderdeel actief is. In de naam Frisian Flag is de verwijzing naar de provincie Friesland opgenomen als thuisprovincie voor de vliegbasis. Al decennia lang vinden er internationale oefeningen met grote hoeveelheden gevechtsvliegtuigen plaats vanaf vliegbasis Leeuwarden. Uit al deze oefeningen is het huidige Frisian Flag geëvolueerd, dat sinds 1999 deze naam draagt en alom bekend is./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !