Festival Op Roakeldais gaat door!

WARFFUM – Juni 2019 vond de 54e, en tot nu toe laatste, editie van het grootste, jaarlijkse, internationale festival voor traditionele dans en muziek van Nederland plaats. Alle 54 werden in opeenvolgende jaren gevierd. 2020 moest het jaar worden van een extra feestelijke lustrum viering van dit feest van verbroedering tussen volken en culturen.

Het is bijna twee jaar geleden dat de wereld op zijn kop gezet werd door de Corona-pandemie. De reden dat die 55e editie van Festival Op Roakeldais er in 2020 en 2021 niet gekomen is. Maar nu kunnen wij eindelijk zeggen: In 2022 gaat het wél gebeuren. Festival Op Roakeldais zal van 22 t/m 26 juni weer gevierd worden in Warffum.

Achter de schermen wordt al maandenlang gewerkt en nagedacht hoe de editie kan plaatsvinden. En net toen de maatregelen rondom de bestrijding van Covid-19 afgeschaald begonnen te worden diende een nieuwe crisis in de wereld zich aan. Met afschuw kijkt de organisatie naar de oorlog die vanuit het Kremlin in Moskou is gestart tegen Oekraïne. Uiteraard veroordelen wij elke vorm van geweld, met oorlog als meest extreme uiting daarvan. Festival Op Roakeldais is een feest van verbroedering tussen culturen. Tijdens de 54 eerdere festivals zijn vriendschappen ontstaan met onze vrienden uit zowel Oekraïne als Rusland. De organisatie en gastgezinnen krijgen verhalen en foto’s door van deze vrienden wat maakt dat zij zeer meeleven. Toch is het in deze tijd juist extra belangrijk om de verbinding te maken tussen landen en de wereld te laten zien hoe het ook kan. Festival Op Roakeldais is daarmee relevanter dan ooit.

Plannen

In de artistieke plannen van het festival pakken we binnen alle kaders flink uit. “Na twee jaren zonder editie willen we anders en groots terugkomen om het publiek te verrassen. Zo zal mainstage in een ander jasje worden gestoken en gaat een gedeelte van het publiek weer de lucht in, want er liggen plannen voor heuse tribunes. Dit voor optimaal zicht op het voetenwerk én de prachtige choreografieën” aldus artistiek directeur David Kloosterhuis. In de afgelopen jaren is geen editie hetzelfde geweest, maar toch zal de aankomende editie echt anders zijn. Ook de programma-invulling op mainstage zal wisselend zijn. “Zang, dans aangevuld met video wisselen elkaar af in een dynamische voorstelling om het publiek een optimale beleving te bieden”. Op het festivalterrein krijgt het publiek, op een creatieve manier, een inkijkje in de geschiedenis van 55 jaar Op Roakeldais en staan er op de diverse podia weer leuke bands en artiesten op stapel.

Internationaal

De wereld staat te springen om weer deel te nemen aan het internationale festival. De groepen melden zich massaal aan voor deelname, de festivals in de Europese tournees werken nauw samen om deze prachtige groepen te contracteren. “Het is dit jaar een enorme uitdaging aangezien iedere organisatie haar achterban moet mobiliseren en rekening houdende met alle mondiale perikelen is het soms een potje schaken achter de schermen”. Zo had de festival organisatie groepen uit o.a. Oekraïne en Rusland gecontracteerd voor de aankomende editie. Dat gaat nu uiteraard niet door. Ondanks de moeilijke puzzel zullen er weer prachtige dansgroepen op het programma staan.

Foto’s: Auwert Postmus

Momenteel is de organisatie druk bezig met het inventariseren van het aantal gastgezinnen in de diverse dorpen, maar de eerste reacties en signalen zijn zeer positief. Juist in deze tijd is het belangrijk om de verbinding met elkaar blijvend op te zoeken. De organisatie hoopt dan ook dat iedereen zich weer gaat aanmelden om deze verbinding samen te maken.

Het festival zal plaatsvinden van 22 t/m 26 juni met op 25 juni de parade door het dorp.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.