Nieuwe locatie voor bibliotheek Uithuizen

UITHUIZEN – Biblionet en gemeente Het Hogeland zijn van plan de bibliotheek aan de Schoolstraat in Uithuizen te verplaatsen naar het voormalige pand van Terstal aan de Blink. De gemeente en Biblionet verwachten dat de nieuwe locatie aan de Blink perfect past bij de bibliotheek van de toekomst.

Daarnaast levert de verhuizing van de bibliotheek naar de Blink een bijdrage aan de doelstellingen van de centrumontwikkeling Uithuizen. Het college van Het Hogeland heeft daartoe nu een besluit genomen. Biblionet zal nog wel een besluit moeten nemen over de plannen, voordat de verhuizing daadwerkelijk in gang gezet kan worden.

“Het mes snijdt hier aan twee kanten” zegt wethouder Eltjo Dijkhuis in een toelichting. “De bibliotheek krijgt met de vestiging aan de Blink een fijne, centrale plek in Uithuizen tussen de andere voorzieningen in het kernwinkelgebied. En ook voor het kernwinkelgebied is het winst, we voegen hiermee een publiekstrekkende functie toe aan het centrum. Daarnaast krijgt het pand hiermee een invulling voor een langere termijn, waarmee we concreet leegstand in het centrum tegengaan”.

In de Cultuurvisie 2020-2023 staat dat de gemeente toe wil werken naar een toekomstbestendige bibliotheekvoorziening met innovatie. Zo moet de bibliotheek van de toekomst “een knooppunt voor kennis, contact en cultuur worden. Het is een plek voor leesbevordering, een stimulerende werkomgeving, een dynamische ontmoetingsplek en een link met de lokale gemeenschap. De bibliotheek moet hiervoor veranderen naar een ontmoetingspunt en lokaal platform voor ondersteuning en het delen van kennis en informatie,” aldus het gemeentebestuur.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.