Stoofpotje van kip met chorizo

Ingrediënten, voor 4 personen.

  • witte bonen 400 g
  • kippenbouillon ½ liter
  • zout
  • chorizo (stuk) 200 g
  • ui 1 stuks
  • rode zoete puntpaprika’s 2 stuks
  • winterpeen 2 stuks
  • bleekselderij 2 stengels
  • knoflook 1 teentje
  • tijm 1 theelepel
  • laurier 2 blaadjes
  • tomatenstukjes (in blik) 400 g
  • geconcentreerde tomatenpuree 70 g
  • sherry paar scheutjes
  • paprikapoeder1 koffielepel   sambal (voor wie van pit houdt)1 koffielepel.
  • olijfolie paar scheutjes
  • peper naar smaak
  • kippenbouten 800 g.
  • Kippenbouillionblokjes.

Voorbereiding:

Week de witte bonen een nacht in water. Kook ze gaar in licht gezouten water. Respecteer de gaartijd zoals vermeld op de verpakking.

Neem de kippenbouten en snij met een scherp keukenmes het gewricht door. Zo scheid je bij elke bout het dijstuk van de drumstick (onderpoot).
Snij het stuk chorizo in dikke plakken. (ong. 0,5 cm dik) Snij vervolgens de stukken Spaanse worst in nonchalante blokjes.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan met hoge rand. Kruid de stukken kip met peper en zout en kleur ze goudbruin in de hete olie. (De kip hoeft niet gaar te zijn.) Voeg na enkele minuten ook de blokjes chorizo toe, en laat ze even meebakken. Let erop dat de stukjes worst niet aanbranden.
Schep het vlees uit de pan en zet het even opzij. Laat het braadvet in de pan. Spoel je werkplank.
Snipper de ui in redelijk grove stukken. Pel de knoflook en plet het teentje tot pulp.
Stoof de stukjes ui en de lookpulp op een matig vuur in het braadvet van de kip. Spoel de bleekseldeijrstengels (zonder loof), de wortel en de puntpaprika’s. Snij de bleekseldeij in fijne ringen.
Schil de wortels en halveer ze overlangs in tweeen.
Snij vervolgens in halve ringen. Doe alle stukjes groente in de pan en stoof ze enkele minuten. Roer regelmatig met een houten lepel.
Voeg het paprikapoeder en de geconcentreerde tomatenpuree toe.
Roer en laat de puree eventjes meebakken.
Wie van wat extra pit houdt, voegt ook een beetje sambal toe.
Blus de pan met een scheut sherry.
Roer de aanbaksels op de bodem van de pan los en laat de alcohol wat verdampen. Leg de stukken kip opnieuw in de pan en voeg het blik tomatenstukjes toe. Doe er twee  kippenbouillonblokjes bij, samen met een paar blaadjes laurier en de tijm. Laat het gerecht 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Voeg de gare witte bonen toe en laat ze nog even meepruttelen.

Serveer de stoofpot in diepe borden.

Eet smakelijk..

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !