Eerbetoon aan Jacques Brel in Garnwerd

GARNWERD – Zanger Filip Jordens en pianist Maarten Lingier komen zondag 10 april met het programma ‘Hommage à Brel’ naar de kerk van Garnwerd.

De muziek van Franstalige Brusselaar Jacques Brel beroerde de harten van miljoenen mensen over de hele wereld. Na een moeilijke start brak Brel door na zijn optredens in 1953 op de zender Omroep Limburg in Hasselt. Vanwege zijn kritische, vaak spottende, teksten over de Vlaamse Beweging en het leven onder de vleugels van de Rooms-Katholieke Kerk was Brel vooral onder Vlamingen omstreden. Hij schreef echter diverse lofzangen op het Vlaamse land en het vrouwelijk deel van zijn bewoners.

Vele artiesten hebben chansons van Brel uitgevoerd of opgenomen: Will Ferdy, Liesbeth List, Johan Verminnen, Herman van Veen, Jeroen Willems en Patrick Riguelle. In het Engelse taalgebied zorgden met name vertaler Rod McKuen en de zangers Scott Walker, Terry Jacks en David Bowie voor Brels bekendheid. Van If you go away (de Engelse bewerking van Ne me quitte pas) bestaan talloze versies, waarvan die van Shirley Bassey, Dusty Springfield, Neil Diamond, Nina Simone en Frank Sinatra waarschijnlijk de bekendste zijn.

In 1967 zegde hij tot ieders verbazing het podium vaarwel. Hij strandde uiteindelijk op het Frans-Polynesische eiland Hiva Oa in de Stille Oceaan, waar hij in volledige anonimiteit leefde. Dat was slechts van korte duur, want in 1978 stierf hij aan de gevolgen van longkanker.

Zondag 10 april wordt in de kerk van Garnwerd een bloemlezing uit het oeuvre van Jacques Brel ten gehore gebracht. Het concert start om 15.00 uur. Kaarten zijn te reserveren via tegastingarnwerd@gmail.com.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.