Kunstwerk Abel Stok onthuld

MENSINGEWEER – Met de onthulling zondagmiddag van het kunstwerk Abel Stok werd de sage en het wilde bos bij Mensingeweer een plek in het dorp gegeven.

Het bos Abelstok is een verwilderde fruitgaarde op zo’n kilometer ten westen van Mensingeweer. De bocht in de waterloop Kromme Raken draagt de naam Abelstok en de sage hierover vertelt dat een abt van het oude klooster van Kloosterburen er met een stok een doorwaarbare plaats zou hebben aangegeven.

Dorpsbelangen Mensingeweer vroeg vorig jaar de inwoners naar wensen en ideeën voor de besteding van het dorpsbudget, een stimuleringsfonds van het gemeentebestuur. Gerda Bosscher (op de foto recht) kwam op het idee om er een kunstwerk voor te laten maken. Karin Hardonk (links) uit Rottum kreeg de opdracht ervoor.

Het vier duizend euro kosten kunstwerk bestaat uit een vlak van cortenstaal. Daarin is het silhouet van een monnik met stok uitgesneden op een achtergrond van bladnerven.  De nerven, de resten van bladeren verwijzen naar het bos.

Cortenstaal is een legering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Het is een weervast staal en de bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk.

Klier hier voor het verhaal ‘De hippies en hillbillies van Abelstok’ van Sanne Meijer.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !