Feestelijke viering van het hoogtepunt van de bloei van de Fritillaria’s

PIETERBUREN – In Domies Toen staan dit jaar veel Fritillaria’s. Op 22 april viert Domies Toen het hoogtepunt van de bloei. Vader Henk en zoon Jasper Helmantel openen de dubbelexpositie over dit bijzondere geslacht in de Petruskerk van Pieterburen.

Fritillaria L. (Liliaceae) ook wel keizerskroon of kievitsbloem genoemd telt zo’n 140 soorten bolgewassen, die allemaal voorkomen in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Het is het logo van de jubilerende Domies Toen. Meer dan de helft van die soorten is beschermd en dreigt uit te sterven, vooral door veranderingen in het gebied waar ze voorkomen en door gebruik voor medicinale doeleinden of als sierplant.

Internationale samenwerking met andere botanische tuinen

In samenwerking met de Botanische Tuin van de Universiteit van Warschau en de Hortus van Leiden toont Domies Toen een aantal informatiepanelen over dit bijzondere plantengeslacht. Ook zijn er in Domies Toen, naast de al aanwezige kievitsbloemen, extra Fritillaria geplant. De bloei zal dan in de tuin op het hoogtepunt zijn. Verwacht geen massale bloei, wel mooie foto’s en juweeltjes van bloemen.

Het bijzondere gidsje ‘Fritillaria’s ontdekken in Domies Toen’, de nieuwste uitgave van Domies Toen, wordt gepresenteerd. Daarnaast is er in de Petruskerk een bijzondere expositie van foto’s, oude herbariumbladen en meer moois van het geslacht Fritillaria.

De opening van deze bijzondere dubbelexpositie in Toen en Kerk zal om 16 uur verricht worden door vader Henk Helmantel, kunstschilder uit Westeremden, en zoon Jasper Helmantel. Junior heeft ooit zijn stage in Domies Toen gedaan. Daarvan zegt hij altijd dat daar toen zijn liefde voor wilde planten is ontstaan. Hij is eigenaar van De Cruydt-hoeck, wilde plantenzaden, en kwekerij De Heliant, stinzenbollen en wilde planten. Na afloop heffen we het glas op het 60 jarig bestaan van Domies Toen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.