Tentoonstelling Juliana – een leven in poppen

LEENS – Van 1 mei tot en met 31 oktober is Juliana – een leven in poppen te zien in Het Koetshuis van Museum Borg Verhildersum te Leens. Juliana van Oranje-Nassau verzamelde als prinses en later als koningin ongeveer 650 poppen. Uit de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag zijn 65 poppen geselecteerd voor de tentoonstelling. 

De poppen, filmbeelden en foto’s maken van deze tentoonstelling een tour langs de historische gebeurtenissen van de 20e eeuw. Ook kleine, persoonlijke momenten in het leven van koningin Juliana worden uitgelicht: zij beleefde als vorstin en als mens een bewogen eeuw.

De poppen in de tentoonstelling zijn een spiegel van het leven van Juliana. Ze vertellen over haar jeugd, haar studietijd, haar huwelijk en de oorlogsjaren. De poppen vertellen het verhaal van een actieve, onafhankelijke vrouw, die dicht bij de mensen stond. Ze kreeg poppen van hooggeplaatste, internationale persoonlijkheden zoals koning Harald van Noorwegen en Eleanor Roosevelt, maar ook van burgers uit binnen- en buitenland, bijvoorbeeld als verjaardagscadeau of voor haar sociale inzet.

Bij de tentoonstelling hoort een rijk geïllustreerd boek over Juliana en haar poppen. De schrijvers Bauke Boersma, Fabian Busch, Victoria Asschenfeldt, Elke Tetterode Ravenstein en Trudy Rosa de Carvalho hebben elk op hun terrein een bijdrage geleverd.

Juliana – een leven in poppen is in samenwerking met vier musea in Nederland en Duitsland tot stand gekomen. Dankzij ondersteuning van het Mondriaan Fonds, het Kulturraum Erzgebirge-Mittelsachsen en de expertise van de musea is een bijzondere reizende tentoonstelling ontstaan. In Museum Borg Verhildersum is de tentoonstelling voor het laatst te zien.

Voor bijlage (extra info) klik hier 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.