Rondwandeling langs Fritillaria’s en late stinzenplanten

PIETERBUREN – Op zondagmiddag 8 mei, om 14.00 uur, is er weer een rondwandeling door Domies Toen. Deze keer met Heilien Tonckens, deskundig op het terrein van stinzenplanten, groenontwerper, tuin- en landschapsadviseur en adviseur van Domies Toen. 

Heilien Tonckens is gewaardeerd Stinzenflora kenner uit Appelscha. Zij is van jongs af aan gegrepen door wilde- en stinzenplanten en heeft van haar passie haar beroep gemaakt. Zij inventariseert Stinzenflora Fryslan als opvolger van D.T.E. van der Ploeg en adviseert over herstel van Stinzenflora in parken bij kastelen.

Zij schreef de basisgids ‘Stinzenplanten’ met Wil Leurs, die de prachtige foto’s maakte, en met Rick Hoeksema.

In samenwerking met de Botanische Tuin van de Universiteit van Warschau en de Hortus van Leiden toont Domies Toen dit jaar een aantal informatiepanelen over dit bijzondere plantengeslacht. Daarom zijn er in Domies Toen, naast de al aanwezige kievitsbloemen, extra Fritillaria’s geplant. Verwacht geen massale bloei, wel mooie foto’s en juweeltjes van bloemen.

Heilien zal zeker over de Fritilaria’s vertellen, maar ook over de late stinzenplanten.

In de Petruskerk is een bijzondere expositie met foto’s van Wil Leurs, Gemma Rameckers en Jan Jaap Boehlé, tekeningen van Trudy Beekman en oude herbariumbladen uit het museum Herbarium Frisicum in Wolvega. De expositie in de kerk is t/m 6 juni te bekijken. De kerk is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur.

Het gidsje ‘Fritillaria’s ontdekken in Domies Toen’, een route langs de Fritillaria’s, de nieuwste uitgave van Domies Toen, is te koop.

Foto: kievitsbloem met gulden boterbloem 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !