Zo maar op het Hogeland: Amerikaanse kabouters

Het staat in Wierhuizen langs de weg. Het is niet zomaar een huisje, het is een schuur in American Style. Gebouwd om aardappelen, eieren en uien te verkopen. Je weet wel, je pakt een zak en je rekent meteen zelf af. Geen tussenhandel, geen gesleep met voedsel, gewoon direct van de boer. Dit is echter schijn, voor overdag.

Let op de Groninger vlag. Die duidt op een geheim. Wie ’s nachts het schuurtje observeert zal de mannetjes en vrouwtjes overijverig in de weer zien. Het is een Amerikaanse kabouterfamilie die zich diep in de binnenlanden van Groningen heeft gevestigd. Aangezien zij niet in het bevolkingsregister van de gemeente staan ingeschreven – kabouters kennen ze niet op het gemeentehuis – betalen zij onroerendgoed belasting noch waterschapsheffing – heffing is een modern woord voor belasting. En ook geen provinciale opcenten, dat zijn geen centen maar vele euro’s belasting op de auto.

In de Groninger Kabouter Vrijstaat hebben ze ruzie gehad. Een deel van hen heeft zich afgescheiden en zich gevestigd in Baflo. Bij bloemisterij De Dageraad./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.