Onderzoekers: Vogelgriep Gelderse Vallei verspreid tussen bedrijven

WAGENINGEN – De vogelgriep die de afgelopen weken pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei teisterde, lijkt verspreid tussen de bedrijven onderling. Waarschijnlijk zijn eerst twee bedrijven in het gebied besmet geraakt door wilde vogels, waarna het virus zich naar andere plekken in het gebied kon verplaatsen.

Dat wijst onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research uit. Meerdere pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei zijn de afgelopen twee weken besmet geraakt met vogelgriep. De eerdere vogelgriepuitbraken in Nederland dit seizoen zijn vrijwel allemaal het gevolg geweest van afzonderlijke besmettingen vanuit wilde vogels in de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) naar de aangetroffen vogelgriepvirussen.

De Gelderse Vallei is echter een pluimveedicht gebied waar relatief weinig watervogels komen. WBVR analyseerde ook de virussen van de besmettingen in dit gebied.  Om hier inzicht in te krijgen, werd de genetische code bepaald van de hoog pathogene H5N1 vogelgriepvirussen die zijn gevonden op de pluimveebedrijven. Daarna is een genetische analyse uitgevoerd. Deze analyse laat zien dat er twee clusters van besmettingen zijn. Binnen zo’n cluster zijn de virussen zeer nauw verwant aan elkaar. Waarschijnlijk zijn er dus twee bedrijven besmet geraakt door wilde vogels, waarna het virus zich tussen de bedrijven in het cluster heeft weten te verspreiden.

Om verdere verspreiding van het virus tussen bedrijven te voorkomen, heeft het ministerie van LNV de bezoekersregeling in de gehele regio Gelderse Vallei aangescherpt. Pluimveebedrijven in de 1 kilometer zone rondom de uitbraken worden preventief geruimd. Pluimveehouders worden opgeroepen hygiëneregels en adviezen strikt na te leven.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.