Tevreden gezichten tijdens 34e Winsumer Wierdentocht

WINSUM – Voor het eerst sinds mei 2019 stond zaterdag de Winsumer Wierdentocht weer op het programma. De 34e editie is verreden onder zo goed als droge omstandigheden en met beduidend minder wind dan de laatste weken.

Het was wel wat aan de frisse kant, maar de deelnemers genoten met volle teugen. Vooraf was al sprake van een enthousiaste sfeer. Dat bleek ook uit de complimenten. De positieve reacties van deelnemers over de tocht waren na de finish op het Dorpsplein in Winsum niet van de lucht. Dat stemde de organisatie tevreden.

Dat er minder deelnemers waren dan voorgaande jaren deed daar niets aan af. Zo’n 450 fietsers stapten op de fiets voor hun afstand van 55, 100 of 150 kilometer door het Groninger land. Terwijl sprake was van een record aantal voorinschrijvingen, waren er relatief weinig aanmeldingen op de dag zelf. Het achterblijven van het aantal deelnemers past in het beeld van de tochten die tot nu toe landelijk georganiseerd zijn na de coronapauze. Vrijwel alle tochten trekken minder deelnemers. Ook voor fietstochten geldt, net als in de rest van de evenementenbranche, dat het weer een beetje op gang moet komen.

Nadat de finish al een aantal jaren plaatsvind op het Dorpsplein was de start dit jaar voor het eerst in het centrum bij Eetcafé J&A. Dat bleek een schot in de roos. De intieme locatie zorgde direct voor veel sfeer waar voor de start al menig kopje koffie gedronken werd. Nieuw was ook de pauze locatie bij De Theefabriek in Houwerzijl. Daar verorberden de deelnemers een flink deel van de appeltaartvoorraad om met nieuwe energie hun route te vervolgen.

Na de finish kregen de deelnemers een door kunstschilder Gertjan Scholte-Albers ontworpen medaille door de vrijwilligers omgehangen. Als waardering voor de geleverde prestatie. Het zorgde voor vele glimlachen op soms door de inspanning getekende gezichten. Veel wielrenners zetten hun fiets in de speciale fietsenstelling om onder het genot van een hapje en drankje hun prestatie te evalueren. Zo ontstond de door de organisatie zo gewenste wielersfeer.

In deze editie kwamen de deelnemers uit onder andere uit Hellevoetsluis, Weesp, Nunspeet, Sneek en Emmeloord. Een prettige constatering om de promotionele waarde van Groningen als fietsprovincie uit te blijven dragen.

De organisatie kijkt, ondanks minder deelnemers, als geheel terug op een geslaagde Winsumer Wierdentocht. De kwaliteit van de tocht heeft zich gezien de positieve reacties weer bewezen en ernstige valpartijen bleven gelukkig uit. De organisatie richt zich alweer snel op de jubileumeditie in 2023 om fietsliefhebbers weer een mooie dag door het Middag-Humsterland en het Hogeland te bezorgen.

Foto: vertrek vanaf het dorpsplein

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.