Zomaar op Het Hogeland

Het is druk, op de velden. Grommend maken de tractors zich meester van de hectaren grond die wachten op de pootaardappeltjes die in kisten worden aangevoerd. Ze grommen zachtjes voor hun doen, de machines, met het tempo van een stevige wandelaar, klieven ze de klei en draaien die om tot vorens. Och, als ze de weg blokkeren bij het laden en lossen, gewoon even geduld. Op het Hogeland wordt vooral pootgoed verbouwd, aardappelen om weer aardappelen van te maken.

Ik vond 21 uitdrukkingen over aardappelen. De mooiste: Men poot de aardappelen wanneer men wil, ze komen toch niet in april. Een agro-meteorologische wijsheid die zegt dat aardappelen pas in mei uitkomen.

Ook interessant. Iemand die nogal op zichzelf is en zich onverstoord en eigenzinnig door het leven slaat, wordt in Nederland wel eens een eigenheimer genoemd. Het woord wordt daarnaast ook wel gebruikt als een synoniem voor een autochtoon. Een eigenheimer is oorspronkelijk namelijk een kruimig aardappelras, dat nog altijd wordt geteeld. De eigenheimer werd eind negentiende eeuw voor het eerst geteeld door de Groningse landbouwer en aardappelveredelaar Geert Veenhuizen. De nieuwe soort met gele schil ontstond uit een kruising van twee andere aardappels: Blauwe Reuzen en Fransen (Jaune d’Or). Veenhuizen teelde zijn eerste eigenheimers op een proefveldje van een landbouwvereniging in Sappemeer. De soort bleek het uitermate goed te doen in de Groningse klei, het ‘eigen heim’ dus van de teler./bm

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.