Garantieprijs FrieslandCampina voor melk naar record

HET HOGELAND – De FrieslandCampina-garantieprijs van mei stijgt met 4,00 euro ten opzichte van vorige maand naar 52,50, zo meldt het zuivelconcern. Deze stijging is gebaseerd op hogere melkprijzen van enkele referentiebedrijven in de afgelopen periode en de verwachting dat de boerderijmelkprijzen van de referentiebedrijven verder zullen stijgen door het achterblijven van de melkaanvoer in de Europese Unie en de aanhoudende vraag naar zuivelproducten.

Het bedrag voor 100 kilogram melk is nog nooit boven de 50 euro uitgekomen. Een jaar geleden betaalde de zuivelreus in mei nog 37,50 voor de melk. De bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 850.000 kilogram melk op jaarbasis en worden gebaseerd op de prijzen van referentiebedrijven in Duitsland, Denemarken, Nederland en België.

Oorzaak van de stijging is volgens FrieslandCampina het achterblijven van de melkaanvoer in Europa en de aanhoudende hoge vraag naar zuivel. De kosten, vooral die voor het voer, nemen heel erg toe voor de boer. Daardoor is het minder gunstig om veel melk te produceren. Dat zet een rem op de productie.

De FrieslandCampina-biologische garantieprijs voor mei is 1,75 euro hoger ten opzichte van vorige maand (55,50 euro). Deze verhoging is gebaseerd op hogere biologische referentieprijzen in de afgelopen periode en de verwachting dat de biologische boerderijmelkprijzen van de referentiebedrijven verder stijgen als gevolg van de aanhoudende vraag naar biologische zuivelproducten.

Een hoge prijs voor de melk is goed nieuws voor de boer, die zijn kosten zo meer gecompenseerd ziet. Volgens Ter Avest spelen meer factoren mee die de prijs omhoog duwen, zoals de inflatie. Hij durft niet te zeggen of de bedragen zo hoog blijven of straks weer zakken. De verwachting is wel dat de prijzen zullen doorwerken in de markt.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.