Bevrijdingssoep, van Yvette van Boven

Het is 5 mei vandaag: dus bevrijdingsdag! Vorig jaar mocht kookboekenschrijfster en tv-kok Yvette van Boven het recept ontwikkelen voor de zogenaamde bevrijdingssoep. Ik las haar verhaal inclusief het recept in Volkskrantmagazine en ik was meteen gegrepen. Wat een mooi initiatief om de bevrijding van Nederland op deze manier met z’n allen te herdenken. Dus doe mee, en maak deze overheerlijke lentechowder, zoals Yvette hem noemt, en deel hem met liefde aan iedereen die je lief is.

Ingredienten voor 4 personen

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 150 gram prei in ringen
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 300 gram bloemkoolrijst
  • 200 gram vastkokende aardappel in blokjes
  • 1 blikje kokosmelk 400 gram
  • 750 ml groentebouillon
  • 150 gram doperwten
  • 300 gram bladspinazie
  • 150 gram kleine broccoliroosjes
  • 3 bosui in ringetjes
  • zout versgemalen peper.

Bereiding

  1. Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de prei, knoflook en kerriepoeder tot de prei glazig is. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken.
  2. Voeg toe doperwten, spinazie en broccoli en kook dit ca. 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de soep met wat stokbrood en gezouten boter.

Smakelijk eten.

Calorieën: 477kcal, koolhydraten: 35g, eiwit: 11g, vet: 37g, verzadigd vet: 21g, vezels: 8g, suiker: 8g, vitamine C: 118mg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !