Druk bezochte Dodenherdenking in Baflo

BAFLO – Onder zonnige weersomstandigheden vond woensdagavond in Baflo de traditionele Dodenherdenking plaats. In 2020 en 2021 was er vanwege de toen geldende corona-maatregelen sprake van een sobere editie zonder publiek. Nu deze maatregelen voorbij zijn, kende de herdenking weer een openbaar toegankelijk karakter.

Om 19.50 uur vertrok de stoet met genodigden, voorafgegaan door de christelijke muziekvereniging ‘Excelsior’, vanaf dorpshuis Agricola naar het herdenkingsmonument aan de zuidzijde van de Laurentiuskerk. Daar legden raadslid Jacob Cleveringa van de gemeente Het Hogeland, Nico Werkman (voorzitter Algemene Oranjevereniging Baflo) en Ulfert Molenhuis uit Groningen (namens de schuilplaatsverleners) om twee minuten voor acht uur kransen. Naar schatting waren er bij de plechtigheid 250 tot 300 personen aanwezig, waaronder ook veel jongeren en kinderen.

Na twee minuten stilte om klokslag acht uur speelde ‘Excelsior’ twee coupletten van het Wilhelmus, waarbij de meeste aanwezigen meezongen. Aansluitend hield Cleveringa namens de gemeente Het Hogeland een herdenkingsrede, waarbij hij ook stil stond bij de oorlog in Oekraïne. Verder lazen enkele leerlingen van SWS Noorderlicht gedichten voor en legden vertegenwoordigers van de Historische Kring Baflo en kinderen van de plaatselijke basisschool bloemen bij het monument. Ook hield Piet Gootjes – een achterneef van de in de oorlogsjaren omgekomen gebroeders Gootjes –  een toepspraak.

De herdenkingsplechtigheid, die half uur duurde, werd muzikaal omlijst door twee jonge leden van het Backer Trio uit Eenrum. Aan het slot van de ingetogen bijeenkomst legden bestuursleden van de Algemene Oranjevereniging Baflo en de genodigden bloemen bij het monument. Nadien bestond voor een ieder de mogelijkheid zelf meegebrachte bloemen aan de voet van het monument neer te leggen.

Foto’s: Arie Molenhuis

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.