TFC Winsum viert haar 40-jarig jubileum

WINSUM – Afgelopen zaterdag heeft de Toer- en Fietsclub Winsum haar 40-jarig jubileum gevierd. Vanwege corona moest het feest helaas 2 keer uitgesteld  worden, maar kon nu een jaar later toch eindelijk doorgang vinden.

Het jubileum werd ’s middags feestelijk geopend met een toertocht van 80 kilometer door het mooie Groningerland. Na afloop kon men in het ijsbaangebouw deelnemen aan de BBQ onder muzikale begeleiding van DJ Juan. De grote opkomst en gezelligheid tot in de late uren bevestigden dat het de TFC Winsum als fietsclub voor de wind gaat.

Oprichting

De TFC Winsum werd op 6 juli 1981 opgericht onder de vlag van de Nederlandse Rijwiel Tour Unie. De nieuwbakken vereniging stelde zich ten doel, zoals de statuten mooi verwoorden: “het beoefenen van de wielersport in de ruimste zin des woords.” De roep om wielrennen in clubverband werd eind jaren ’70 steeds luider. Dat beeld werd bevestigd nadat er massaal gehoor werd gegeven aan een oproep in de Winsumer Wiekslag begin ’81. Ruim 25 fietsfanaten melden zich op 6 juli van dat jaar in het plaatselijke Café-Restaurant ‘De Gouden Karper.’ Na enige toelichting werd er een bestuur verkozen en was de Toer- en Fiets Club Winsum een feit.

TFC-ers tijdens de Toeriade halverwege de jaren ’80

Clubkleding en sponsoring

Om clubgevoel en de saamhorigheid te benadrukken werd gekozen om in clubkleding te rijden. Voor de aanschaf en sponsoring werd Tweewielerhuis Gerrit Poort bereid gevonden. De keuze viel op een oranje fietsshirt met groen-wit-groene band onderaan en de opdruk ‘TFC Winsum’ op de borst. Dit alles gecompleteerd met een zwarte koersbroek. Na enkele jaren werd garnalenverwerker Heiploeg hoofdsponsor en reden ruim 120 fietsers in het beroemde Heiploeg ‘garnalenshirt.’ Uitgevoerd in wit, blauw en rood. Daarna volgden meerdere hoofdsponsors waaronder Bikecenter Dik uit Groningen en verzekeraar Univé. Sinds 2018 is er gekozen om van kledingsponsoring af te zien en rijdt men in het huidige donkerblauwe clubtenue met witte en rode accenten. Op de mouw prijkt trots de Groninger vlag.

Winsumer Wierdentocht

Na een succesvolle start van de fietsclub ontstond halverwege de jaren ’80 het idee om als club een toertocht te organiseren. Het moest een jaarlijks terugkerend evenement worden, waarbij het mooie Groninger wierdenland centraal zou staan. Ideeën en plannen werden uitgewerkt tot een draaiboek. Na goedkeuring zag de, inmiddels vermaarde Winsumer Wierdentocht in 1986 het levenslicht. De toertocht groeide uit tot een klassieker, die jaarlijks op deelname van vele honderden fietsfanaten mag rekenen. Het kwalitatief hoogwaardig evenement is afgelopen april reeds voor de 34e keer georganiseerd. Dit alles door een onvermoeibare groep vrijwilligers. De WWT is hiermee niet meer weg te denken van de toerkalender van de Nederlandse Toer- en Fiets Unie (NTFU). En daar is de Winsumer fietsclub met recht trots op!.

Heden en toekomst

Al met al kan geconcludeerd worden dat de Winsumer wielervereniging na ruim 40 jaar nog steeds springlevend is en een mooie toekomst tegemoet gaat. Dit wordt bevestigd door het gestaag groeiende ledenaantal en de goedbezochte trainingsavonden, ‘social rides’ en gezamenlijke deelnames aan voorjaarsklassiekers, cyclo’s en monumenten. De TFC Winsum is een hechte fietsclub geworden waar gezelligheid en sportieve uitdagingen al ruim 40 jaar goed samengaan!

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.