Economische groei zet door in alle regio’s

DEN HAAG – De economie is in het eerste kwartaal van 2022 in de provincie Groningen met  5 procent gegroeid. In de regio Óost-Groningen lag dit lager: 4 procent. Alle regio’s in Nederland zijn gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De regio’s Haarlemmermeer, Zeeuws-Vlaanderen en Amsterdam hadden de hoogste groeipercentages. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De Nederlandse economie was in het eerste kwartaal met 7 procent gegroeid vergeleken met een jaar eerder. Voornamelijk doordat het land in het eerste kwartaal van 2021 nog in een strenge lockdown zat, viel dit cijfer uitzonderlijk hoog uit.

In de meeste regio’s groeide de economie in het eerste kwartaal van 2022 met ongeveer 6 tot 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De industrie, de horeca en de reisbemiddeling waren hiervoor de voornaamste aanjagers. Met name de horeca en de reisbemiddeling profiteerden van de versoepeling in de maatregelen tegen het coronavirus.

De regio’s Haarlemmermeer, Zeeuws-Vlaanderen en Amsterdam hadden de sterkste economische groei van respectievelijk ongeveer 18, 11 en 10 procent. Bij Haarlemmermeer komt het doordat er meer vliegverkeer is op Schiphol dan een jaar geleden, toen er een enorme daling was in het aantal vluchten. In Zeeuws-Vlaanderen zorgden vooral de industrie en de horeca voor een sterke groei. De grotere economische groei in Amsterdam is voornamelijk te danken aan herstel van de reisbemiddeling en de horeca./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.