Expositie Rosalind Alp in kerk Uithuizen

UITHUIZEN – Rosalind Alp maakt kunst van afgedankte materialen. Met oude wijnglazen, koffiekopjes, plastic speelgoed en knuffels creëert ze een nieuwe wondere wereld. In het weekend van 4 t/m 6 juni exposeert ze ‘s middags haar werk in de Jacobikerk in Uithuizen in het kader van het project ‘Feest van de Geest’ met als thema ‘In vuur en vlam’. Ze is zelf aanwezig, aan het werk en vertelt er graag over.

Op een lange tafel in de kerk van Uithuizen staan twintig kandelaars op een rij. Elke kandelaar is anders. Wie beter kijkt, ziet dat de kandelaars zijn opgebouwd uit wijnglazen, kopjes, vazen, karaffen en schotels. Met elkaar vormen ze een harmonisch geheel. “Ik werk alleen met tweedehands materialen. Ik gebruik wat mensen weggooien”, legt Alp uit. Ze is begaan met de wereld en maakt zich zorgen over natuur en duurzaamheid. “Met mijn kunstwerken wil ik mensen bewust maken dat weggegooide spullen nog altijd waardevol zijn. We moeten minder verspillen en meer recyclen. Als kunstenaar doe ik dat door zelf gebruikte materialen in te zetten.” Alp’s kandelaars passen perfect in de kerk. “Veel mensen branden in de kerk een kaarsje om even stil te staan bij door hen geliefde personen.”

Groene oase

Voor haar kunstwerken struint Alp kringloopwinkels en rommelmarkten af. Van mensen uit haar dorp krijgt ze vaak oud speelgoed, serviesgoed en andere spullen. Allemaal basismaterialen voor haar kunstwerken, waarmee ze al schilderend, bewerkend en lijmend aan de slag gaat. In de kerk exposeert ze, naast de kandelaars, enkele bijzondere kunstobjecten. Aan de muur hangt een groot rond tafereel, een groene oase gemaakt van oude knuffels. Angels world, heet het. “Angel is het kleine poppetje dat in de oase rust. Ze vecht voor een betere wereld. Het werk oogt lieflijk en speels, maar heeft ook een donkere kant. Eén zijde is zwart geblakerd, een verwijzing naar klimaatverandering.” Ook een ander kunstwerk, gemaakt van tientallen aan elkaar gelijmde porseleinen kopjes, vertelt een somber verhaal. Masala chai, zo heet het fascinerende werk, gaat over de Britse theehistorie in Azië die gepaard ging uitbuiting. Alp weet elementen uit de opiumoorlog in China en de Indiase vrijheidsstrijd in haar werk te verwerken. “Eén zo’n kapot en kitsch theekopje lijkt nutteloos afval, maar met andere bewerkte kopjes vormt het een kunstobject dat mensen hopelijk aan het denken zet.”

Feest van de Geest

De Britse kunstenaar Alp woont en werkt in Usquert. Meer dan twintig jaar woonde ze in West-Afrika, wat de Afrikaanse invloeden in haar kunst verklaart. Ze nodigt iedereen uit om haar expositie in de Jacobikerk in Uithuizen te bekijken. Komend weekend is ze zelf aanwezig en geeft ze uitleg. Aanraken mag. “Mijn kunst is niet alleen om naar te kijken, maar ook om aan te voelen. Angels world voelt heerlijk zacht.” De expositie maakt deel uit van het landelijke project ‘Feest van de Geest’, waarbij kerken in heel het land de deuren openen en kunstenaars hun werk exposeren. In Groningen en Noord-Drenthe doen 25 kerken en kunstenaars, waaronder Alp, mee.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !