Kogel door de kerk: Afghanen naar Uithuizen en Winsum

HET HOGELAND –  De Afghaanse vluchtelingen worden vanaf 1 augustus ondergebracht in Winsum en Uithuizen. Zo heeft B&W gisteren besloten.

In Uithuizen wordt hiervoor het achterste gedeelte van het terrein bij het zwembad aan de Dingeweg ingericht. Daar zat eerder een asielzoekerscentrum. In Winsum worden de Afghanen op het oude oefenveld van Viboa aan de Schouwerzijlsterweg ondergebracht.

De Afghaanse evacués zijn vorig jaar in de zomer naar Nederland gehaald: het gaat mensen die voor de Nederlandse militairen, de ambassade en hulporganisaties hebben gewerkt en na de machtsovername van de Taliban voor hun leven moesten vrezen. In de gemeente Het Hogeland werden 500 van hen ondergebracht in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Lauwersmeer. Defensie wil dat deze kazerne vanaf 1 augustus weer volledig beschikbaar is voor militaire activiteiten.

Eerder was het terrein van de ijsbaan in Zoukamp in beeld voor opvang. Het gemeentebestuur heeft daar om een aantal redenen van afgezien. Het Centraal Orgaan Asielzoekers COA dat verantwoordelijk is voor de opvang bereidt de inrichting van de terreinen in Uithuizen (ongeveer 250 personen) en Winsum, ook 250, voor.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.