Uitgestrekt Groninger Land, gezien door dichter, schilder en fotograaf

WARFFUM – Egge Knol, conservator Groninger cultuurgeschiedenis van het Groninger Museum, geeft op 25 juni een lezing over dichter Willem de Mérode in Het Auditorium van Openluchtmuseum Het Hoogeland. De lezing sluit aan bij de tentoonstelling Eenvoud en Stoerheid, die tot en met 26 juni is te zien in het openluchtmuseum. Knol gaat met name in op de wijze waarop Willem de Mérode het landschap beschrijft in zijn gedichten.

Willem de Mérode (pseudoniem voor Willem Eduard Keuning, Spijk 1887) was docent aan de gereformeerde school in Uithuizermeeden en werd landelijk bekend als dichter. Hij had een kort en veelbewogen leven, dat onderwerp is van de tentoonstelling in Warffum. Daarin komen ook zijn relaties met de Ploegschilder Johan Dijkstra en de waterstaatkundige Johan van Veen aan de orde. Het werk van De Mérode raakt aan verschillende onderwerpen. Hij maakte gedichten bij werken van Ploegschilders, maar schreef ook zelf over het landschap, over de inwoners van Het Hogeland en over (onbereikbare) liefdes.

Milieu

Egge Knol gaat met name in op de wijze waarop De Mérode het landschap van Noord-Groningen bezingt in zijn gedichten. Daarnaast behandelt hij het gereformeerde milieu waaruit de dichter afkomstig was en dat van grote invloed was op zijn werk en zijn schuldgevoel.

Toegang

De stichting Willem de Mérode, die de belangstelling voor het werk van deze dichter levend houdt, organiseert met enige regelmaat lezingen. De voordracht van Egge Knol wordt de derde Willem de Mérode lezing, die in dit geval samen met het openluchtmuseum is voorbereid. De lezing start op 25 juni om 15.00 uur en is gratis toegankelijk. De toegang van het Auditorium ligt aan het Oosterkerkpad 3 in Warffum. Als u vooraf de tentoonstelling nog wilt zien, kunt u gebruik maken van de hoofdingang van het museum aan de Schoolstraat 4.

Rondleiding

Voor belangstellenden is er voorafgaand aan de lezing om 13.30 uur een rondleiding door de tentoonstelling aan de hand van Hans Werkman, de biograaf van Willem de Mérode. Hiervoor dient u zich vooraf aan te melden op admin@hethoogeland.com.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.