Janneke Cazemier en Gerik Mik excelleren in de 100 mijl van Sint Annen

SINT ANNEN – Janneke Cazemier uit Warffum en Gerik Mik uit Sint Annen hebben afgelopen zaterdag en zondag met succes deelgenomen aan de 100 Mijl van Sint Annen, een pelgrimstocht via Bethlehem. Arjen Kwint uit Loppersum  voltooide de 56 kilometer van de eerste ronde “Over het Jacobspad”.

Deze 100 Mijl, is 160.9 kilometer, met start en finish in Sint Annen werd voor de 6e keer georganiseerd door Artemis-lid en ultraloper Gerik Mik. De route bestond uit drie ronden van 56, 65 en 45 kilometer. In Sint Annen was de centrale verzorging waar men na elke ronde weer terug kwam. De ondergrond bestond voornamelijk uit asfalt, betonplaten en klinkers met in elke ronde enige kilometers graspad en/of schelpenpad. Om mee te mogen doen aan deze kleinschalige wedstrijd moest er in de afgelopen twee jaar tenminste aan een 100 kilometer wedstrijd en twee 50 kilometer wedstrijden binnen een gestelde tijdslimiet zijn deelgenomen. Deelname geschiedde dan ook op uitnodiging. Er gold een tijdslimiet van 32 uur. De start van alle deelnemers was zaterdagmorgen om 09.00 uur middels het luiden van de klokken in de klokkenstoel. Het parcours was niet gemarkeerd. Via GPS moesten de deelnemers ook in het donker zelf de weg vinden en zich zelf verzorgen. Op het verste punt van elke ronde stond een verzorgingskist, waarvan de inhoud uitsluitend was bedoeld als aanvulling. Deze kist moest gevonden worden omdat hier ook een sleutelhanger in zat. Deze sleutelhanger moesten de deelnemers meenemen en diende als bewijs dat men op het verste punt was geweest. Na het inleveren van de vier sleutelhangers werd de Sint Anna medaille overhandigd, als bewijs dat de bedevaart naar Bethlehem, nu een wierde bij Rottum met twee boerderijen, heel vroeger stond er een (nonnen)klooster, was volbracht.

De eerste ronde over 56 kilometer telde zes deelnemers waaronder Arjen Kwint. De route “Over het Jacobspad” volgde de dorpen Westerwijtwerd, Middelstum, Kantens, Zandeweer, Uithuizen waar de wandelroute het Jacobspad begint en via Ten Boer weer terug naar Sint Annen. De Lopster noteerde als derde aankomende een tijd van 6.16.06 uur en was hiermee tevreden.

Voor de gehele afstand gingen 16 deelnemers, waaronder Janneke en Gerik van start. Hiervan bereikten uiteindelijk 9 de finish. Beide Artemissers liepen de eerste ronde zonder problemen binnen de 8 uur. De tweede ronde van 65 kilometer om de stad Groningen ging via Thesinge, de oude Stadsweg naar Groningen, met een verzorgingskist bij het bezoekerscentrum van Klooster Yesse (Essen), de Hoornse plas, de Onlanden, Oostwold , Leegkerk voor de volgende verzorgingskist, het Zernicke complex, de Walfridusbrug, Zuidwolde en terug naar Sint Annen. Beiden liepen inmiddels alleen in de donkere koude zaterdagnacht. De kilometers begonnen te tellen. Deze ronde werd afgelegd in ongeveer 13 uur.

De derde ronde over 45 kilometer met de titel “Presteren wordt Beleven” volgde de dorpen Ten Post, Loppersum, Westeremden, Middelstum, Kantens, Bethlehem bij Rottum voor de laatste verzorgingskist, Stitswerd, Fraamklap en terug naar int Annen. Gerik Mik vocht tegen de slaap en opkomende krampen. Janneke Cazemier,  die inmiddels de nodige fysieke problemen kende, kreeg last van blaren als gevolg van de vele natte graspaden.

Beiden zijn gefinished. Een prestatie van formaat waarvoor diep respect. Cazemier voltooide haar eerste 100 mijl onder vlag van Artemis in 29.46.22 uur en werd hiermee tweede bij de vrouwen. Mik noteerde in zijn 16e 100 mijl een tijd van 30.26.11 uur, goed voor een zesde plaats bij de mannen. De wedstrijd werd gewonnen door Sandra Medendorp uit Pesse in 21.54.07 uu

Foto: v.l.n.r. Arjen Kwint, Gerik Mik en Janneke Cazemier.

 

 

 

 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.