Waddenfonds subsidieert Bastion en WadExpedities

LEEUWARDEN – Het Waddenfonds geeft twee projecten in Fryslân samen een subsidie van ruim € 62.000,-. Het betreft de aanleg van een pad naar een Bastion in Dokkum en het educatieve project WadExpedities. Het zijn initiatieven die de leefbaarheid en het toerisme in het Waddengebied versterken. Het geld is afkomstig uit het Budget Lokale Innovaties (BLI) van het Waddenfonds, dat zich richt op de ontwikkeling van kleinschalige, vernieuwende en lokale projecten in het Waddengebied. Voor deze regeling kan het hele jaar nog subsidie worden aangevraagd. Per project is er maximaal € 50.000,- beschikbaar.

Een fraai, verhard beleefpad vanuit de Dokkumer wijk Fûgellân voert naar een nieuwe uitkijkplek, het Bastion (bolwerk), aan de noordkant van de stad. Dit “landmark” moet bezoekers een uniek uitzicht bieden over het stroomgebied van de Súd Ie, het oorspronkelijke Waddenlandschap. Het pad is geschikt voor voetgangers, fietsers en is aangepast aan minder validen. Vrijwilligers en basisscholen uit de wijk worden betrokken bij de aanleg en duurzame aankleding ervan. Door gebruik en aanleg worden de sociale samenhang en gemeenschapszin in de wijk versterkt. Zo draagt het beleefpad bij aan een vitale wijk. De kosten van het project zijn € 108.330,22. Het Waddenfonds draagt daarvan ruim € 48.500,- bijdraagt.

Het educatieve project WadExpedities organiseert vaartochten vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Kleine groepen ervaren de rijke Waddennatuur en worden zich bewust van de kwetsbaarheid van het gebied. Tijdens de vaartochten wordt afval opgeruimd, met een kornet gevist en komen onder meer de effecten van zeespiegelstijging en bodemdaling door gaswinning aan bod. Er wordt bewust gevaren in kleine groepen. Rustgebieden van zeehonden en wadvogels worden vermeden. De WadExpedities leiden tot nieuwe netwerken, omdat lokale ondernemers en mensen van buiten de gemeenschap met elkaar in contact komen. De kosten van het project zijn € 27.778,-, waarvan het Waddenfonds € 13.889,- financiert.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !