Gemeente Het Hogeland ideaal voor extreem grote datacenters

DEN HAAG – Extreem grote datacenters mogen straks alleen nog maar worden gebouwd in de gemeenten Hollands Kroon in Noord-Holland en Het Hogeland in Groningen. Daar is voldoende ruimte en groene stroom. Dat staat in het ontwerpbesluit van minister De Jonge waarmee het kabinet vandaag heeft ingestemd.

Dat betekent dat andere gemeenten deze zogenoemde hyperscale-datacenters,van meer dan 10 hectare en met een elektriciteitsvraag van 70 megawatt of meer, niet meer mogen toestaan in hun bestemmingsplannen. Dat geldt niet voor het datacenter van het moederbedrijf van Facebook in Zeewolde, omdat dat proces al loopt.

Foto: Google Datacenter

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.