Gratia Susanna Clant is terug in Borg Verhildersum

LEENS – Op vrijdag 10 juni is het portret van borgvrouwe Gratia Susanna Clant van Scheltkema Nijenstein (1630-1690) teruggekeerd in Borg Verhildersum. Het is bijna een jaar weggeweest voor restauratie. Gratia werd symbolisch naar haar plek in de eetzaal gebracht door de donateurs die de restauratie mogelijk maakten.

Vrijwilligers van Verhildersum, gekleed in 19e eeuwse kostuums, luisterden de ontvangst op. Dat is mede gedaan om de aandacht te vestigen op de bijzondere textielcollectie in museum Verhildersum, bestaande uit Groninger mode en dracht uit die tijd. Daarvan zijn replica’s gemaakt die gedragen kunnen worden bij bijzondere gelegenheden zoals deze.

Restaurator Marjan de Visser bracht Gratia persoonlijk terug en gaf een lezing over het restauratieproces.

Voortaan is Gratia weer voor elke bezoeker van de borg te zien. Museum Borg Verhildersum maakt deel uit van de Groninger Waddenmusea. Meer informatie www.verhildersum.nl.

Het schilderij uit 1686, waarop Gratia is afgebeeld als weduwe is helemaal schoongemaakt; alle oude vernis en verflagen van eerdere restauraties zijn verwijderd. De restauratoren Marjan de Visser en Maya Albrecht zijn maanden bezig geweest met het schoonmaken en retoucheren van het schilderij. Het doek was er heel slecht aan toe. Ook de lijst is gerenoveerd en past nu weer goed om het doek. De restauratie is mogelijk gemaakt met bijdragen van donateurs, Vereniging Rembrandt en Rotary club Groningen Bel Campo.

Het is uniek dat Museum Borg Verhildersum schilderijen bezit en toont van mensen die de borg daadwerkelijk bewoonden. De schilderijen hangen in de borg – ze behoren tot de vaste opstelling – en maken het verhaal van het leven van de adel in het Groninger Hogeland tastbaar.

Gratia Susanna Clant was getrouwd met Allard Tjarda van Starkenborgh en de moeder van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh. Dit echtpaar woonde op de borg Verhildersum in de hoogtijdagen van de borg, in de 17e eeuw. De familie liet het grootste bekende familieportret van Nederland schilderen door Martinus van Grevenbroeck. Daarop is Gratia Susanna te zien ten tijde van 1672, toen 14 jaar jonger was, met haar man en 10 kinderen, waaronder de oudste zoon Edzard Jacob die later borgheer werd.

Voor het bekijken van het restauratieproces klik hier

Foto: Het schilderij in de eetzaal van Verhildersum

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.