Design Week HHC

HET HOGELAND – “Hoe zorgen we dat meer jongeren voor techniek kiezen? Deze vraag houdt het technische bedrijfsleven en Sterk Techniek Onderwijs dagelijks bezig Maar, hoe enthousiasmeer je jongeren nou echt? De locaties Winsum en Uithuizen van Het Hogeland College besloten daarom  de leerlingen zelf om hulp te vragen. Een week lang zijn eerste- en tweedejaars VMBO’ers, onder begeleiding van de docenten en DesignWeek@School, met deze uitdaging aan de slag gegaan.  

De leerlingen begonnen met het interviewen van docenten, ouders en mensen die werken in de techniek, om te leren wat hun keuze voor de techniek beïnvloedt. Daarnaast hebben de leerlingen zelf ervaren wat werken in  de techniek allemaal kan zijn. Namelijk met demonstraties van OmniDrones, Brandweer Uithuizen, JPB Service, en een bezoek aan de scheepswerf van Royal Bodewes en de nieuwste technologische innovaties op het Zernike.

Na al deze inspiratie was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Waar zit volgens de leerlingen het echte probleem en hoe lossen we dit op? Zo kwam een deel van de leerlingen er tijdens de week achter dat techniek veel breder is dan ze dachten. We moeten daarom vaker laten zien wat techniek allemaal is, bijvoorbeeld door bij bedrijven op bezoek te gaan.

De techniekles op school speelt ook een belangrijke rol in het vraagstuk. Zo maakte één team van leerlingen een app waarin je zelf kunt kiezen tussen verschillende lessen en via de app uitleg krijgt. Leerlingen willen namelijk op hun eigen tempo aan het werk, opdrachten kunnen kiezen die bij ze passen, en minder uitleg tijdens de les. Deze wens naar vrijheid zagen we vaker terug, bijvoorbeeld in een maquette voor een nieuwe indeling van het technieklokaal. Dit moet een plek met een diversiteit aan moderne machines worden, om gevarieerde opdrachten mogelijk te maken.

Zelfs de wiskundeles kreeg een make-over. Dit vak is namelijk nauw verbonden met techniek, maar voor veel leerlingen een uitdaging. Hiervoor werd een wiskundebingo bedacht om spelenderwijs te oefenen met dit vak. Als laatste kregen we de tip om vroeg te beginnen.

Nodig bijvoorbeeld groep 8 uit om een middagje aan auto’s te sleutelen onder het genot van een broodje gehaktbal. Wie wordt daar nou niet enthousiast van?”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.