Op Roakeldais Wereld Cinema Festival

WARFFUM – Van vrijdag 17 tot zondag 26 juni vindt voor de allereerste keer het Op Roakeldais Wereld Cinema Festival plaats, een samenwerkingsverband tussen Cinema het Hogeland en Op Roakeldais. Op dit festival worden films vertoond uit de landen waar de dansgroepen vandaan komen: speelfilms, documentaires en soms zelfs dansfilms.

De films worden vóór de aanvang van het Op Roakeldais-festival vertoond in De Huiskamer van Warffum (Noorderkerkpad 13), evenals op zaterdag 25 juni en op zondag 26 juni tijdens het festival ook in de Op Roakeldaishal.

In totaal worden er zeven films gedraaid waarvan een aantal ingefluisterd werden door de (vertegenwoordigers) van de dansgroepen. Bij sommige films zullen dansers of hun vertegenwoordigers aanwezig zijn en vertellen over het gebied waar ze vandaan komen en de culturele context waar de films en de dansen uit ontstaan zijn. Ook worden er kleine lokale en regionale hapjes en drankjes geserveerd. Entree voor deze filmavonden en -middagen is gratis, om de drempel zo laag mogelijk te houden.

De dansgroepen die Op Roakeldais dit jaar bezoeken, komen dit jaar uit Chili (Paaseiland), Ecuador, Frankrijk, Hongarije, India, Kenia, Roemenië en Nederland. Meer informatie op www.cinemahethogeland.nl.

In de Huiskamer van Warffum (Noorderkerkpad 13) zijn de volgende filmvertoningen gepland:

Vrijdag 17 juni 20:00 u (19:30 u inloop): Paaseiland (Chili). Met de documentaire Easter Island Unsolved, trailers en fragmenten van de spectaculaire speelfilm Rapa Nui en andere kortfilms over de bijzondere positie van het eiland in de Stille Zuidzee en zijn bewoners. Met lokale hapjes (tonijn- en vega-empanadas), interviews en achtergrondinfo.

Zaterdag 18 juni 20:00 u (19:30 u inloop): Ecuador (Riobamba). Met de Ecuadoriaanse road movie Qué tan lejos (‘Hoe ver nog’, Engels ondertiteld), documentaires en kortfilms. Llapingachos (aardappelhapjes) op de tafels!

Zondag 19 juni 15:00 u (14:30 u inloop): Frankrijk (Haute-Savoie). Met de prachtige jeugdfilm Belle & Sebastien van Nicolas Vanier uit 2012 waarin de bergstreken van de Haute-Savoie prachtig in beeld komen. Met een uitgelezen selectie savoiewijnen en heerlijke Reblochon Chaussons: hapjes met berggeitenkaas uit dit hoge alpengebied.

Maandag 20 juni 20:00 u (19:30 u inloop): Kenia (Nairobi). De schitterende feelgoodmovie The first grader van Justin Chadwick uit 2010, over een 84-jarige MauMau-veteraan die wil leren lezen en schrijven, naast documentaires en kortfilms. Op tafel: dengu & chiapati!

Dinsdag 21 juni 20:00 u (19:30 u inloop): Hongarije (Transylvanië). Met de klassieke arthousefilm Mephisto van István Szabó, naar het beroemde boek van Klaus Mann. Langos-hapjes op tafel!

Zaterdag 25 juni 15:00 u (14:30 u inloop): Roemenië (en een beetje Hongarije). Klassieke animatiefilms en kortfilms zoals het wereldberoemde Scurta Istorie van Ion Popescu-Gopo uit 1957. Heerlijke Zacusca’s gaan rond, waar frisse witte en vurige rode Transylvaanse wijnen bij horen.

De volgende film is in de Op Roakeldaishal:

Zondag 26 juni 12:00 u: India (Gujarat). Geen Bollywood maar Gollywood! Een echte Indiase speel-en-dansfilm! Bijvoorbeeld Hellaro uit de woestijn van Gujarat, de klassieke Barsaat of de moderne Indiase humor van 3 Idiots?

Meer informatie op www.cinemahethogeland.nl

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !