“Alleen in het allerlaatste geval komt inzet van Groningenveld ter discussie”

DEN HAAG – Het kabinet doet er alles aan om de leveringszekerheid van gas voor komende winter te garanderen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft gisteren de eerste fase van een gascrisis afgekondigd: de “vroegtijdige waarschuwing”. Daarmee wordt het Bescherm en Herstelplan Gas geactiveerd en moeten gasbedrijven dagelijks getailleerde informatie over gasleveringen met de overheid delen.

Daarnaast heeft het kabinet de productiebeperking voor kolencentrales voor 2022 tot en met 2024 per direct ingetrokken. Dat betekent dat de kolencentrales weer op vol vermogen mogen produceren, waardoor er minder gas nodig is voor de productie van elektriciteit door gascentrales.

Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief: “We doen wat we kunnen om te zorgen dat er voor komende winter voldoende gas is. Zo zetten we, om gas te besparen, de kolencentrales in en om maximale flexibiliteit te houden, sluiten we in oktober nog geen putten. Dat vind ik, gezien de geopolitieke situatie, verstandig. Maar zoals ik steeds heb gezegd is het belangrijk dat we het Groningenveld vanaf oktober dit jaar enkel nog gebruiken als reservemiddel. Alleen in het allerlaatste geval, als de veiligheid van mensen in het geding is omdat we bijvoorbeeld geen gas meer hebben om ziekenhuizen te verwarmen, te koken of dieselolie te maken, komt mogelijke inzet van het Groningenveld ter discussie.”

Doordat het kabinet maximaal flexibel wil zijn blijven voorlopig alle putten open en hierdoor komt de minimumflow uit op circa 2,8 miljard Nm³. Het veld kan volledig sluiten in oktober 2023 of 2024, wanneer de geopolitieke situatie dat toelaat.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.