Gedeputeerde ziet mogelijkheden voor mega-data center  in Eemshaven

HET HOGELAND – Als er nog techreuzen interesse hebben in het bouwen van een hyperscale-datacenter in Nederland, zal zo’n center waarschijnlijk in het noorden van Groningen komen te staan. Gedeputeerde Mirjam Wulfse zegt tegen de NOS hiervoor open te staan.

“Wij werden benaderd door grote ruimtevragers die zich rond de Eemshaven willen vestigen”, zegt Wulfse. De provincie en de gemeente zijn toen gaan kijken waar er ruimte was. “We zijn uitgekomen op de Oostpolder, die naast de Eemshaven ligt. Dat is een terrein van 600 hectare, waar grote ruimtevragers terecht kunnen.” Dat gebied is nu nog landbouwgrond.

Wat Wulfse betreft, is er ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters, maar wel alleen als dit past in de mix van bedrijven in het gebied. Uiteindelijk hoopt ze op drie tot vijf partijen; ook bedrijven uit de hightech-industrie, auto- en batterijbedrijven en uit de energiesector zijn welkom. Ook wil ze er windmolens plaatsen. Er heeft zich nog geen partij gemeld die een megadatacenter in het gebied wil bouwen.

Onlangs besloot minister De Jonge twee gemeenten aan te wijzen waar nog hyperscale-datacenters mogen komen. Een daarvan, Hollands Kroon (Noord-Holland), wil een “pas op de plaats maken” en dus geen nieuwe megadatacenters boven op de plannen die er nu al liggen. De andere gemeente is Het Hogeland.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.