Ulrum alsnog in waardedalingsregeling

HET HOGELAND – Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) gaat op 1 januari 2023 de waardedalingsregeling veranderen, waardoor de vergoeding veelal lager uitvalt. Het schadeloket roept daarom iedere huiseigenaar op die nog geen aanvraag heeft ingediend, dat voor de jaarwisseling te doen. Inwoners van het postcodegebied van Ulrum komen alsnog in aanmerking voor een vergoeding.

Het schadeloket vergoedt sinds september 2020 de waardedaling van woningen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Na anderhalf jaar liet het IMG de waardedaling opnieuw onderzoeken en uit dat onderzoek blijkt dat – mede vanwege het herstel van de Groningse woningmarkt – de waardedaling in het aardbevingsgebied is afgenomen.

De vergoeding die een huiseigenaar krijgt, is gebaseerd op een percentage van de woningwaarde. Die percentages worden vanaf 2023 naar beneden bijgesteld. Na de actualisatie wordt alleen nog met de nieuwe, veelal lagere percentages gerekend, zo laat het schadeloket weten. Het IMG raadt daarom iedereen aan die nu een aanvraag kan doen, om die aanvraag dan vóór 1 januari 2023 in te dienen.

De waardedalingsregeling is een compensatie voor het afnemen van woningwaarde in het aardbevingsgebied. Tot op heden werd vanwege het slechte imago uitgegaan van standaard 2,7 procent waardedaling in het hele gebied. Dit imago-effect is volgens het nieuwe onderzoek gedaald naar 1,3 tot 1,7 procent. De maximale waardedaling in de kern van het gebied is volgens de bestaande regeling nog 18,4 procent, maar dat wordt straks maximaal 12,2 procent.

Hoewel de actualisatie van de regeling veelal een lagere vergoeding tot gevolg gaat hebben, is de nieuwe regeling voor een deel van de mensen juist goed nieuws. Met name voor huiseigenaren aan de randen van het aardbevingsgebied. Zij kwamen tot op heden namelijk helemaal niet in aanmerking voor een vergoeding en komen dat straks wel.

De nieuwe postcodes die worden toegevoegd aan de geactualiseerde regeling zijn 9474, 9614, 9622, 9644, 9651, 9655, 9657, 9659, 9679, 9681, 9732 en 9971. In totaal gaat het om zo’n 8.000 huishoudens. Opvallend is dat het postcodegebied Ulrum 9971 hier aan toegevoegd is. De gemeenteraad en het college van b. en w. hebben verschillende keren er op aangedrongen dat het westelijk buitengebied van de voormalige gemeente De Marne ook onder deze regeling zou vallen. Plaatsen als Niekerk en Lauwersoog komen ook nu niet in aanmerking voor deze regeling.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.