Werkzaamheden aan Lauwersmeerdijk zal weggebruikers treffen

GRONINGEN/LAUWERSOOG – Waterschap Noorderzijlvest start in het voorjaar van 2023 met het versterken en verhogen van het Groningse deel van de Lauwersmeerdijk. Het gaat om een deel van 9 kilometer tussen de R.J. Cleveringsluizen en de Westpolder. De werkzaamheden gaan volgens het waterschap gepaard met verkeershinder op en rond de provinciale weg N361 en de weg langs de haven.

Noorderzijlvest gaat de dijk versterken, zodat die in de toekomst ook beschermd en bestand is tegen overstromingen. Ook wordt een tweede toegangsweg naar de haven aangelegd om de doorstroom en de verkeersveiligheid te bevorderen, komt er een verbeterd fietspad op de dijk en een extra wandelpromenade in de haven.

Na de zomer van 2020 werd het 4,4 kilometer lange Friese deel van de dijk ten noorden van Anjum al opgeknapt. Die werkzaamheden werden binnen een jaar tijd uitgevoerd.

Op natuurgebied komt er een natuurlijke overgang tussen wad en dijk, wordt de natuur bij de Marnewaard bevorderd met een zoet-zoutovergang en wordt de natuurlijke kwelder vergroot, waarmee de biodiversiteit groter moet worden.

Eind vorig jaar werd langs de dijk als proef een rif aangebracht, om te kijken of onderwaternatuur weer kan worden versterkt.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.