Echtpaar van Rottumerplaat gered

EEMSHAVEN – Wat voor een echtpaar een klein rondje met de sloep op de Waddenzee had moeten worden, eindigde door een navigatiefout in een stranding op het onbewoonde eiland Rottumerplaat.

Donderdagavond, vlak voor middernacht werd KNRM Eemshaven gealarmeerd voor een vaartuig dat aan de grond gelopen was. Eenmaal aan boord kreeg de bemanning van de reddingsbrigade van de Kustwacht te horen dat het om een sloep(je) van 5 meter ging, dat rond het middaguur al aan de grond was gelopen nabij Rottumerplaat. De man en vrouw aan boord hadden tevergeefs geprobeerd de sloep los te krijgen en besloten af te wachten tot het (kort na middennacht) opnieuw hoogwater zou worden om een nieuwe poging te kunnen ondernemen. Toen ze ook deze kans zagen mislukken zochten ze contact met de Nederlandse Kustwacht.

Hierop is het echtpaar met reddingsboot de ‘Jan en Titia Visser’ van Rottumerplaat afgehaald en meegenomen naar het KNRM-reddingstation in de Eemshaven. De sloep bleef, voor anker, achter op het eiland.

Nadat het echtpaar was voorzien van een natje en een droogje, werd ze de mogelijkheid om te douchen geboden en stonden er opgemaakte bedden klaar in het slaapvertrek op het reddingstation. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Tegen 04.15 uur in de ochtend werd het echtpaar achtergelaten op het reddingstation en gingen de bemanning en walploeg naar huis om een paar uurtjes te slapen.

Vrijdag, aan het einde van de ochtend, is de KNRM met het echtpaar teruggegaan om de sloep vlot te trekken en op weg geholpen richting de haven van Lauwersoog, waar ze ’s middags veilig zijn aangekomen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !