Artemissers actief in Lauwersoog-Ulrum en Oude Willem

WINSUM – Een twaalftal leden van Artemis heeft zaterdag deelgenomen aan een tweetal wedstrijden in de regio, waarvan negen in Lauwersoog-Ulrum en drie in Oude Willem.

Met een eerste plaats voor Grietje Dijkmans uit Winsum bij de vrouwen 60 op de halve marathon, een eerste plaats voor Jeannet Bakema uit Loppersum op de 10 kilometer bij de vrouwen 60 en nog een zevental aansprekende resultaten kwam Artemis in Ulrum goed voor de dag.

Na drie jaar afwezigheid door afgelastingen als gevolg van een hittegolf in 2019 en corona in 2020 en 2021 vond zaterdag de 29e editie van de halve Marathon van Lauwersoog via Zoutkamp en Niekerk naar Ulrum plaats. Het had weinig gescheeld of het evenement was definitief van de hardloopkalender verdwenen. Op initiatief van een groep Ulrummers, die vond dat een dergelijk evenement niet uit het dorp mocht verdwijnen, is er een nieuw jong bestuur gevormd, die financieel gesteund door de vrienden van de halve marathon, de draad weer heeft opgepakt. Middels de media werd hiervoor veel aandacht gevraagd.  In het verleden deden er rond de vier honderd lopers op de halve marathon en ongeveer honderd lopers aan de 10 kilometer mee. Het nieuwe bestuur hoopte ook dit jaar op deze aantallen. De praktijk bleek een stuk weerbarstiger. Uiteindelijk trok de halve marathon 208 deelnemers verdeeld over 53 vrouwen en 155 mannen. De 65 deelnemers aan de 10 kilometer bestonden uit 21 vrouwen en 44 mannen. Het is inmiddels een gegeven dat na de corona-periode het aantal deelnemers aan hardloopwedstrijden soms wel met de helft is teruggebracht. De aangekondigde warmte zal op de deelnemersaantallen nauwelijks van invloed zijn geweest omdat het evenement vaak onder zeer warme omstandigheden heeft plaatsgevonden.

De afvaardiging van Artemis bestond uit zeven deelnemers aan de halve marathon en twee deelnemers aan de 10 kilometer. Op de halve marathon was er bij de vrouwen 60 een verdienstelijke eerste plaats voor Grietje Dijkmans in 2.29.15 uur. De snelste Artemisser Ricardo Damminga uit Baflo noteerde als 22e bij de mannen senioren een tijd van 1.41.08 uur. Bij de mannen 50 finishten Johan Vonck uit Garnwerd, Garco van den Berg uit Oldenzijl en Wim Ammeraal uit Leens, als 15e, 20e en 27e. Hun tijden respectievelijk 1.43.10 uur, 1.47.09 uur en 1.57.59 uur. Voor Arjan Hegge uit Winsum werd als 16e bij de mannen 40 een tijd van 1.54.29 uur geklokt. Bij de mannen 60 eindigde Han Korhorn uit Kloosterburen als 11e in 2.04.15 uur. De warmte maakte er weer een zware wedstrijd van was de mening van de Artemis-deelnemers.

De 10 kilometer met start en finish in Ulrum werd bij de vrouwen 60 gewonnen door Jeannet Bakema uit Loppersum in 1.01.13 uur. Plaatsgenoot Geert Jan Reinders werd 12e bij de mannen 60 in 1.05.59 uur.

Microfonist Harm Noor, onderweg bijgestaan door Gerard van Alteren, praatte de wedstrijd bij de finish in Ulrum aan elkaar. Zijn deskundigheid met persoonlijke aandacht voor de winnaars maar ook voor de laatste finishers is inmiddels algemeen bekend en dat wordt zeer gewaardeerd.

Rest het nieuwe bestuur, de vele vrijwilligers, de sponsors en de vrienden van de halve marathon en alle anderen die hebben bijgedragen dank te zeggen voor het welslagen van de 29e editie. De 30e editie staat voorlopig gepland op zaterdag 29 juli 2023.

2e Hoeve aan den Wegloop

De sv Friesland, onder aanvoering van Jan Kooistra, organiseert al jaren in de zomervakantie een viertal laagdrempelige lopen vanaf camping Hoeve aan den Weg in Oude Willem. Deze camping is gelegen in het Nationaal Park “Drents-Friese Wold”. Met toestemming van Staatsbosbeheer, de gemeente Westerveld en de onmisbare medewerking van een grote groep vaste vrijwilligers werd zaterdag de 2e loop met keuze uit de afstanden, 3, 6.3, 10, 16 en 19 kilometer gehouden. Met totaal 130 deelnemers op alle bosrijke afstanden was de organisatie tevreden. Er was vanwege de voorspelde warmte rekening gehouden met voldoende drinkposten.

De afvaardiging van Artemis, verblijvend op een camping in Wateren, bestond uit de Winsumers Fanny Kaper, Wineke Snippe en Tina Bosker. Kaper noteerde op de 16 kilometer een tijd van 1.41.05 uur en werd hiermee verdienstelijk derde bij de vrouwen. Snippe en Bosker liepen de 6.3 kilometer. Zij finishten als 7e en 8e bij de vrouwen in 38.43 respectievelijk 38.56 minuten. “Leuke loop en lekker gelopen”, meldden de Winsumers,

Al met al weer een geslaagde loop, met genoeg deelnemers, goed loopweer, een deskundige speaker, gezellig en laagdrempelig waarbij de uitslagen nog steeds handmatig worden genoteerd.

Foto: Grietje Dijkmans op weg naar de streep

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.