Tentoonstelling: “Berend Jager architect te Uithuizen”

ONDERDENDAM – Van 12 augustus t/m 18 september organiseert DE KERK te Onderdendam, het Centrum voor de Groninger Amsterdamse School, een tentoonstelling over de architect Berend Jager.

De in Zandeweer geboren Berend Jager (1884-1945) was gemeentelijk opzichter te Usquert en Uithuizermeeden en architect te Uithuizen. Als architect ontwierp hij vele winkelpanden, huizen, villa’s, boerderijen en kerken in en rond Uithuizen, Spijk en Usquert.

Beginnend als timmerman, voltooide hij zijn opleiding als architect bij Oeds de Leeuw Wieland, architect te Loppersum. In de loop dar jaren zien we een ontwikkeling in zijn ontwerpen. De eerste panden hebben nog kenmerken van de stijl van Oeds de Leeuw Wieland. Als de Amsterdamse School als bouwstijl Groningen bereikt, krijgen zijn ontwerpen steeds meer kenmerken van die stijl. In zijn laatste ontwerpen zien we invloeden van de Amerikaanse architect Frank Loyd Wright.

De tentoonstelling in DE KERK te Onderdendam geeft een beeld van het leven van Berend Jager en zijn ontwikkeling als architect.

In de consistoriekamer staat de vaste tentoonstelling van DE KERK die bestaat uit meubelen, klokken en persglas in de stijl van de Amsterdamse School. Voor de jongeren is er een puzzeltocht langs de architectuur van Berend Jager.

Maandag t/m vrijdag van 11.00 – 19.00 uur entree €5,00

DE KERK, Bedumerweg 34 te Onderdendam.

Foto: Kerkstraat 3 te Usquert, van de tekentafel van Jager

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !