Het Hogeland helpt inwoners fitter oud worden

HET HOGELAND – De gemeente Het Hogeland biedt per 1 augustus Herstelgerichte Hulp. Inwoners die bij de gemeente aankloppen voor dagelijkse ondersteuning krijgen met Herstelgerichte Hulp de mogelijkheid om fitter oud te worden. Op die manier blijven inwoners zo lang mogelijk zelfredzaam.

Samen met een fysiotherapeut wordt gekeken in hoeverre iemand de dagelijkse dingen nog zelf kan doen. De verwachting is dat met Herstelgerichte Hulp inwoners hun kwaliteit van leven zien toenemen, omdat zij zich thuis beter en langer zelfstandig kunnen redden. Om langer zelfstandig thuis te wonen en leuke dingen in het leven te blijven doen, moet je kunnen vertrouwen op de kracht van het lichaam. Denk aan de dagelijkse wandeling naar de supermarkt, het oppassen op de kleinkinderen of het doen van lichte werkzaamheden in de tuin. Maar ook het opstaan uit een lagere stoel kan moeite kosten. Herstelgerichte Hulp biedt specifieke ondersteuning om deze lichamelijke activiteiten langer te kunnen doen.

Voor wie is Herstelgerichte Hulp? Het trainingsprogramma is voor inwoners die een beroep doen op hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Tijdens een intakegesprek wordt goed gekeken of de training bij iemand past. Is dit niet het geval, dan zoeken gemeente en inwoner samen naar een passende oplossing.

Onder begeleiding van een fysiotherapeut trainen inwoners 14 weken aan voor hen specifieke doelen. Na deze bijeenkomsten biedt de gemeente ook nog de mogelijkheid om te blijven oefenen. Door de trainingen wordt niet alleen de spierkracht en het zelfvertrouwen van de deelnemers vergroot. Het zijn ook momenten om sociale contacten te leggen, aldus het gemeentebestuur.

Herstelgerichte Hulp wordt in andere gemeenten al langer toegepast. Daar zijn de ervaringen positief: niet alleen zijn inwoners tevreden over deze innovatieve methodiek, ook blijkt Herstelgerichte Hulp kosten te kunnen besparen. De gemeente Het Hogeland werkt samen met de gemeente Eemsdelta om Herstelgerichte Hulp uit te voeren. Wethouder Karen Hansems: “Herstelgerichte Hulp zet de inwoner centraal bij een vraag om ondersteuning vanuit de Wmo en dat past goed bij de manier waarop wij onze dienstverlening willen inrichten. Wij verwachten dat inwoners met deze bewezen methode langer en gezonder zelfredzaam kunnen blijven.”

Vragen? Bel met de gemeente Het Hogeland via 088 – 345 88 88.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.