Zomeravondexcursie Wierde & Dijk groot succes

HUIZINGE – Wierde & Dijk, vereniging voor agrarisch natuur en landschapsbeheer in Noord Groningen kijkt terug op een zeer geslaagde zomeravondexcursie. Deze excursie werd donderdag georganiseerd in het wierdedorp Huizinge onder leiding van dorpsbewoner en kenner van de Groninger geschiedenis Reint Wobbes. Ruim 70 mensen namen deel aan de excursie.

Startpunt voor de excursie betrof de Janskerk, een romangotische kerk uit de 13e eeuw. Via een wandeling over een oude historisch kerkenpad is onder meer een bezoek gebracht aan de boerderij van de familie Westing waar op het land bloemzaden worden gekweekt voor de Cruydt-Hoeck, een bedrijf uit Nijeberkoop (Friesland) dat gespecialiseerd is in de teelt van wilde plantenzaden en bloemweidemengsels. Daarnaast is een bezoek gebracht aan de dorpsbegraafplaats uit 1916 die vanwege cultuurhistorische waarde is aangewezen als Rijksmonument. De avond is afgesloten bij de plaats Melkema, een monumentale boerderij welke recentelijk door het Groninger Landschap is gerestaureerd.

Huizinge is een klein wierdedorp in de Groningse gemeente Eemsdelta met circa 100 inwoners. Het dorp bezit diverse historische gebouwen en meerdere oude kerkenpaden.

Huizinge verkreeg landelijk haar bekendheid vanwege de aardgaswinning. Op 16 augustus 2012 om 22.31 werd dit dorp getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 3,6 op de Schaal van Richter.

Foto: Excursie begraafplaats Huizinge, op achtergrond lijkenhuis van architect Jacob Tilbuscher uit Middelstum

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.