Kinderen van Huttenbouw Leens gaan officiële opening speeltuin Verhildersum doen

LEENS – Woensdag 24 augustus om 13.30 uur zullen zo’n 70 kinderen die meedoen aan Huttenbouw Leens de nieuwe speeltuin met dierenweide bij Waddenmuseum Borg Verhildersum officieel openen door er een survivalspel te doen.

De speeltuin is gerealiseerd met geld van het Waddenfonds. Er staan diverse houten speeltoestellen, er zijn struiken geplant waaraan bessen groeien om te plukken, er is een nieuw onderkomen voor de dieren, een bar en WC om hier kinderfeestjes te kunnen organiseren. Met deze speeltuin is Verhildersum een stuk aantrekkelijker voor gezinnen met kinderen. Het zal een ongedwongen en feestelijke opening zijn die is georganiseerd in samenwerking met de Huttenbouwweek die altijd vlak bij Verhildersum plaatsvindt.

Sluitstuk van groot Waddenfondsproject

De speeltuin met natuurbeleeftuin, dierenweide en een nieuw dierenverblijf is het laatste onderdeel van het Waddenfondsproject ‘Vooruit naar het verleden’, waaraan Verhildersum de afgelopen drie jaar heeft gewerkt. Ook de Provincie Groningen, het Scholtenfonds, Prins Bernhard cultuurfonds, VSB Fonds en het Loket Leefbaarheid droegen hieraan bij. Er is in totaal €590.000,- geïnvesteerd. Alle nieuwe voorzieningen die zijn gerealiseerd zorgen ervoor dat bezoekers van Verhildersum echt in het leven van de adel, de boer en de arbeider in de 19e eeuw stappen en ook in de omgeving de sporen uit het verleden kunnen bekijken. Tenslotte is de Waddenkust het oudst bewoonde gebied van Nederland.

Wat is er gerealiseerd?

Dankzij dit project is de toegankelijkheid op het terrein verbeterd met bredere paden, nieuwe bruggen en een aanlegsteiger. En wie niet goed ter been is kan toch op zolder en in de kelder van de borg kijken met de web-app Verhildersum To Go!. Hiermee kan iedereen ook thuis de borg bekijken en de verhalen lezen of luisteren in de podcast daarvan.

Bezoekers worden uitgenodigd het 33 hectare grote landgoed in zijn geheel te bekijken, dus naast de borg ook de boomgaard, het arbeidershuisje en de boerderij de bezoeken. Daartoe is het landgoed in 3 thema’s ingedeeld, voorzien van 10 belevingspunten waar uitleg wordt gegeven: landleven, borgleven en boerenleven.

Er is een wandeltocht aan toegevoegd van 9 km, er zijn 6 fietsroutes uitgewerkt in de ‘Schatkaart van het Waddenland’, er is een speurtocht voor gezinnen met kinderen van en naar Waddenfun (de Schat van Van Starkenborgh), een boottocht tussen het Visserijmuseum en Verhildersum. Ook is de populaire vleermuisexcursie ontwikkeld in het kader van dit project. Wie het nieuwe Verhildersum en de omgeving langs de Waddenkust in al zijn facetten wil ontdekken kan zich nu meerdere dagen vermaken. Daarmee versterkt Verhildersum nu ook het toerisme in de omgeving.

Foto: het schip, er wordt al gespeeld in de speelweide

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !