Woensdag spoorstaking in noordelijke regio

GRONINGEN – De vakbonden roepen medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen op om woensdag in de regio Noord te gaan staken. Dat is nu definitief. Van 04.00 uur ’s morgen tot 04.00 uur ’s nachts rijden er dan wat ons betreft geen treinen in de regio, aldus een woordvoerder van de vakbond FNV.

De bonden VVMC, FNV en CNV roepen NS-werknemers in het noorden op om naar een van de actielocaties te komen (Groningen, Leeuwarden, Lelystad, Zwolle en Onnen). De actie zal daardoor ook verstoringen kunnen geven op andere plekken in het land

De acties leveren onvermijdelijk hinder op voor reizigers. Er zijn op dit moment ruim duizend vacatures bij NS. Maar intussen moeten al die treinen wel blijven rijden. De werkdruk is enorm. NS moet daar veel meer oog voor hebben. Dat betekent een goede cao, met betere roosters en in deze tijd van enorme inflatie een stevige loonsverhoging, zo stellen de bonden.

Concreet vragen de bonden in de nieuwe cao om een loonsverhoging van 4,5 procent per jaar plus een volwaardige december-uitkering van 8,33 procent’. Daarnaast moet ook  de hoge werkdruk worden aangepakt met afspraken over verlof, opleidingen en vaste banen voor uitzendkrachten.

In totaal zijn er tot en met 31 augustus vijf regionale 24-uursstakingen gepland. Als deze niets opleveren volgen in de week daarna landelijke stakingen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.