Textielschilderijen van Trudi Skála

LEENS – Van 16 september tot en met 30 oktober zijn textielschilderijen van Trudi Skála te zien in Het Koetshuis van Museum Borg Verhildersum te Leens. Het noordelijk landschap was haar grootste inspiratiebron.

Verhildersum ontving in 2021 een bijzondere schenking van textielschilderijen van de in dat jaar overleden Trudi Skála. Met deze schenking is zeker dat het werk, uit haar impressionistische periode als nagenoeg complete collectie bewaard blijft.

Gertrude Rosina Skála wordt op 9 juli 1933 geboren in Rotterdam. Haar ouders kwamen uit Tsjechië naar Nederland waar haar vader als bouwkundige werkte op een Rotterdamse scheepswerf. Trudi werd mode-ontwerpster, docent en textielkunstenaar. Vanaf 1967 exposeert Trudi Skála met regelmaat monumentale wandkleden.

Na een periode van ziekte en een voltijds docentschap, wordt haar werk vanaf 1989 veel verfijnder en kleuriger. In deze periode maakt ze de impressionistische textielschilderijen die in Het Koetshuis te zien zijn. Ze gebruikt zelfontwikkelde gemengde technieken: de toplaag van het werk bestaat uit naaimachinestiksels met daaronder een basis van beschilderde plasticfolie.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !